ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Επιστολή του Κουκουρή Κωνσταντίνου,                                                     24 Ιανουαρίου 2018.

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τους ανυπόστατους ισxυρισμούς μελών του Δ.Σ. του ΣΕΟ για τον υποφαινόμενο. Μία άλλη «ανάγνωση».

Όπως έχω γράψει και άλλη φορά πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχει σαφέστατη βελτίωση τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα των αποστολών του ΣΕΟ. Σε αυτήν την βελτίωση σίγουρα καθοριστικό λόγο είχε-έχει το Δ.Σ. τα μέλη του οποίου ασφαλώς αφιερώνουν πολύ χρόνο στη μελέτη και την προετοιμασία των αποστολών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ καλοκαιρινές αποστολές του εξωτερικού και εσωτερικού που απλά υπήρχαν στα χαρτιά αλλά δεν υλοποιούνταν πριν δέκα χρόνια, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Απόδειξη είναι ότι ορειβάτες από άλλους συλλόγους έρχονται σε αποστολές του  ΣΕΟ. Το Δ.Σ. πράγματι μεριμνά για την επιτυχία των πολυημέρων εξορμήσεων του συλλόγου. Ατυχώς όμως το θέμα δεν είναι αυτό, δεν αρκεί η οργάνωση των εκδρομών το πρόβλημα είναι αλλού.

Τον Ιανουάριο του 2017 έγραψα μία ήπια και «πολιτισμένη» επιστολή προς το Δ.Σ. του ΣΕΟ σχετικά με τα απίστευτα γεγονότα κατά τη διάρκεια Γ.Σ. την οποία παρακολούθησα και άθελα μου έγινα αυτόπτης μάρτυρας. Δυστυχώς οι ήπιες και ευγενικές παρεμβάσεις μάλλον θεωρήθηκαν αδυναμία από κάποιους ενώ στην πραγματικότητα είναι δύναμη. «Δεν ενοχλούμαστε από την κριτική την  οποία μάλιστα επιζητούμε» αναφέρει ο νυν πρόεδρος κ. Γιαννικόπουλος σε κατάθεσή του. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική.  Κάποια στιγμή πήγα να παρακολουθήσω μιά διάλεξη στα γραφεία του ΣΕΟ. Με το που με είδε ο κ. πρόεδρος «άναψε», πηγαινοερχόνταν μέσα και έξω από τα γραφεία στον χώρο διάλεξης «ανήμερος» και περίμενε μέχρι το τέλος της διάλεξης για να μου επιτεθεί λεκτικά. Χαρακτηριστικά ήρθε και στάθηκε μπροστά μου επιθετικά, «όρθωσε το ανάστημα του». Τα λόγια τα θυμάμαι με ακρίβεια.–«Με προβληματίζει η χρονική στιγμή που επέλεξες για να μου επιτεθείς προσωπικά!» είπε. –«Δεν έχω τίποτα προσωπικό είναι θέμα αρχών». –«Μολις 15 μέρες μετα την απόρριψη της προτασης σου για δημιουργία του χάρτη! Να ξέρεις ότι είμαι υπέρ της πρότασης». –«Δεν με απασχολεί καθόλου αν την εγκρίνατε η την απορρίψατε». –«Γιατί αυτή η προσωπική επίθεση; -«Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Είναι θεσμικό». Τα ιστορικά και νομικά στοιχεία τα οποία παρέθεσα σε προηγούμενη επιστολή μου, είναι θέμα προσωπικό; Υπάρχει κανείς τόσο αδαής που να μπορεί να πιστέψει ότι οι διακηρύξεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.α. οι οποίες υιοθετήθηκαν και έγιναν αποδεκτές από τη διεθνή κοινότητα με διεθνείς συμβάσεις είναι θέμα προσωπικό; Η περιγραφή του κλίματος που επικράτησε μέσα στη Γ.Σ. είναι θέμα προσωπικό; Η αναφορά μου στη σχέση αθλητισμού και οικονομίας είναι θέμα προσωπικό; Η αναφορά που έκανα σε ζητήματα δημοκρατίας είναι θέμα προσωπικό; Μόνο κάποιοι «αχαρακτήριστοι» θα μπορούσαν να πιστέψουν κάτι τέτοιο. Σταματήστε επιτέλους να θεωρείτε την αναφορά σε διακηρύξεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώς δήθεν προσωπική επίθεση. Θεωρώντας ακόμη τότε ότι το θέμα της διαμάχης στο σύλλογο θα μπορουσε να λήξει με συμβιβασμό μεταξυ των δύο πρωταγωνιστών μίλησα για την χριστιανική ιδιότητα της ταπεινοφροσύνης και της συγγνώμης και από τις δύο πλευρές. Αυτό σε προσωπικό επίπεδο πρέπει να γίνει για εξομαλυνθούν οι προσωπικές αντιπαλότητες και να καταπολεμηθούν οι προσωπικοί ψευτοεγωισμοί. Σε θεσμικό επίπεδο όμως ΟΧΙ. Τα πράγματα έχουν πάρει άλλη κατεύθυνση απρόσωπη μετά την επέμβαση της Πολιτείας στα «εσωτερικά» του ΣΕΟ. Επίσης μίλησα για τον «τρίτο δρόμο». Δυστυχώς τα γεγονότα πήραν άλλη κατεύθυνση με ευθύνη του προέδρου. Για τον νυν πρόεδρο ισχύει η ρήση «η είσαι μαζί μας η είσαι εναντίον μας». Νηφάλια φωνή δεν υπάρχει. Με κατηγορεί ο νυν πρόεδρος ότι στηρίζω τον διαγραφέντα κ. Σταθόπουλο. Τον τελευταίο ελάχιστα γνώριζα (από κάποιες εκδρομές του συλλόγου) πριν από τις κρίσιμες Γ.Σ. του συλλόγου. Είναι η αχαρακτήριστη συμπεριφορά του Δ.Σ. απέναντι του που δημιούργησαν την περιέργεια να ακούσω και την άλλη πλευρά. Έγινε αντιληπτό αυτό;

Με λύπη μου παρατηρώ ότι ο κ. Γιαννικοπουλος στην προσπαθεια του να με μειώσει προσωπικά (επειδή έχω το θάρρος της γνώμης) με επισυνάπτει δόλο στην κατάθεση της πρότασης μου (27.9.2016) για τη δημιουργία χάρτη στον Χορτιάτη αφήνοντας να εννοηθεί ότι την πρόταση την κατέθεσα για δικό μου οικονομικό όφελος. Ας μας εξηγήσει ο κ. πρόεδρος με ποιο τρόπο θα μπορούσα να ωφεληθώ προσωπικά; Δεν θα ωφελούταν ο σύλλογος επιδεικνύοντας αθλητική δράση σε ένα φιλοδασικό άθλημα που ναι μεν δεν είναι ολυμπιακό άθλημα πλην όμως είναι ευρέως διαδεδομένο σε παγκόσμια πλέον κλίμακα; Επίσης, όπως ακριβώς συμβαίνει στο εξωτερικό (όπου ολόκληρες οικογένειες συμμετέχουν στον δικό τους χρόνο και στη δική τους επιλογή διαδρομής)  θα υπήρχαν και έσοδα για τον σύλλογο από τις πωλήσεις του χάρτη στους επισκέπτες του καταφυγίου του Χορτιάτη. Όπως έγραψα τότε (σ.3) «κατά τη γνώμη του υπογράφοντος η δημιουργία επαγγελματικού χάρτη υψηλής ανάλυσης της περιοχής γύρω από το καταφύγιο του ΣΕΟ στον Χορτιάτη θα δώσει την ευκαιρία στον σύλλογο να εκπαιδεύσει τους ορειβάτες του αλλά και να καταστήσει το καταφύγιο του ΣΕΟ στον Χορτιάτη επίκεντρο αθλητικών εκδηλώσεων για σχολεία, φορείς και ελεύθερα αθλούμενους». Τότε είχα γράψει: «Για τον λόγο αυτό πιστεύω πως η πρωτοβουλία του ΣΕΟ στη δημιουργία εξειδικευμένου χάρτη και στην ανάπτυξη του αθλήματος θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα επιτυχίας,  με πολλαπλά οφέλη τόσο για το νέο αυτό άθλημα όσο και για την προβολή του ΣΕΟ προς τα έξω, δηλαδή προς την κοινωνία. Ο ΣΕΟ Θεσσαλονίκης, όπως έχει δείξει και στο παρελθόν μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην προώθηση και ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών για τον αθλητισμό». Τα ίδια πιστεύω και σήμερα. Ας μας πούνε οι συκοφάντες από που προκύπτει ο υποτιθέμενος δόλος; Παρά τη διαβεβαίωση μου ότι δεν αισθάνομαι την παραμικρή πικρία για την απόρριψη της πρότασης μου για τη δημιουργία χάρτη ο κύριος αυτός επαναλαμβάνει πάλι τα ίδια και εγγράφως (22.6.2017, σ.5) «εκτιμώ πως η στάση του αυτή σχετίζεται έμμεσα με την πικρία που αισθάνθηκε μετά από την άρνηση του ΔΣ να χρηματοδοτήσουμε την πρόταση του για τη δημιουργία εξειδικευμένου χάρτη προσανατολισμού στον Χορτιάτη». Πόσες φορές πρέπει να το πούμε ότι δεν ενεργώ για λόγους πικρίας; Προσπαθεί να με «χαρακτηρίσει» έμμεσα ώς άτομο μικροπρεπές στα πλαίσια της αποδόμησης του υποφαινόμενου; Δεν το γνωρίζω.

Σε ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα όπου θέριεψε το πελατειακό σύστημα, η εξυπηρέτηση με ανταλλάγματα την ψήφο σε εκλογές μικρές η μεγάλες φαντάζεται κανείς ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργούν όλοι. Προς υποστήριξη των ισχυρισμών του ο κ. πρόεδρος ψευδώς χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ότι δήθεν ειμαι μελος και άλλου συλλογου. Ο Ελληνικός σύλλογος αγωνιστικού προσανατολισμού έχει πάψει να υπάρχει σε νομική μορφή απο το 2015. Συνεπώς άνθρακας ο θησαυρός. Αλλά και όταν υπήρχε σε νομική μορφή το αντικείμενο του δεν είχε σχέση με την ορειβασία. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ο ίδιος ο νυν πρόεδρος είχε εκφράσει την άποψη για τον υποφαινόμενο «βλέπω ότι αγαπάς τον ΣΕΟ». Ο υποφαινόμενος συμμετείχε και δίδαξε (το δικό του μέρος) με επιτυχία σε τρία σεμινάρια εκπαίδευσης αρχηγών εξορμήσεων του ΣΕΟ. Αφιέρωσε πάρα πολύ χρόνο για την προετοιμασία των εκδηλώσεων αυτών εντελώς αφιλοκερδώς. Από που προκύπτει η κατηγορία για δόλο; Από τη στιγμή που απαγορεύεται βάσει νόμου μέλος συλλόγου να συνεργάζεται με το σύλλογο του σε επαγγελματική βάση ως προπονητής κλπ. για ποιο λόγο μεταδίδονται τέτοιες ανυπόστατες κατηγορίες; Αντί για ένα ευχαριστώ διασπείρονται ψευδείς και συκοφαντικές κατηγορίες. Θα πρέπει οι «ανώνυμοι» συκοφάντες να ζητήσουν συγγνώμη από τον υποφαινόμενο. Διαφορετικά επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου. Τελεία και παύλα για το θέμα αυτό.

Από εκείνη τη στιγμή που έγραψα το γράμμα και μετά ξεκίνησε μία προσπάθεια αποδόμησης. Είχαν το απίστευτο θράσος μερικοί «φίλα προσκείμενοι» στο Δ.Σ. να απευθυνθούν σε φίλο μου συνορειβάτη και να τον παροτρύνουν να μην κάνει  παρέα μαζί με τον υποφαινόμενο  επειδή «είναι  εκμεταλλευτής»! Άλλος νεότευκτος στο σύλλογο (μετά από πρόσφατη μεταγγραφή από φιλικό σωματείο) και «φίλα προσκείμενος» στο Δ.Σ. επιτέθηκε απρόκλητα στον υποφαινόμενο με την φράση «ρε μαλάκα τι είναι αυτά που γράφεις στα άρθρα σου στο περιοδικό; Κανείς δεν καταλαβαίνει τι γράφεις. Τέτοια άρθρα δεν πρέπει να δημοσιεύονται». Με απόλυτη ψυχραιμία του εξήγησα ότι υπεύθυνη για το περιεχόμενο του περιοδικού είναι η συντακτική επιτροπή και όχι το οποιοδήποτε μέλος του συλλόγου. Η συντακτική επιτροπή θα κρίνει αν θα δημοσιευθεί και  όχι ο κάθε άσχετος. Η στοχοποίηση των διαφορετικών απόψεων είναι το πρώτο στάδιο του εκφασισμού. Το διαγραφέν πρώην μέλος του συλλόγου μας κ. Σταθόπουλος υποτίθεται ότι έκανε λάθος όταν μίλησε για λανθασμένη απόφαση του Δ.Σ. για την υπόθεση του διαμερίσματος. Η αποδόμηση του χαρακτήρα όσων έχουν διαφορετικές απόψεις είναι το δεύτερο στάδιο του φασισμού. Ο διαγραφείς υποτίθεται ότι δεν είναι καλός χαρακτήρας αφού τόλμησε να μιλήσει, είναι «κακόψυχος». Ομάδες περιφρούρησης που εμποδίζουν τις διαφορετικές απόψεις είναι το τρίτο στάδιο τού φασισμού. Βγήκαν λοιπόν οι μαινόμενοι φρουροί της νομιμότητας  (ως άλλοι παρακρατικοί που θύμιζαν παλαιότερες σκοτεινές εποχές) και φώναζαν «λαμόγιο, λαμόγιο» χωρίς όμως να αναφέρουν το συγκεκριμένο όνομα και επίθετο. Σε ένα οποιοδήποτε δημοκρατικό σύλλογο, όποιος κατονομάζει υπευθύνους και αποδίδει ευθύνες με ευπρέπεια και αυτοσυγκράτηση, υπερασπίζεται τη Δημοκρατία και τους θεσμούς ενώ δείχνει να έχει και το αντίστοιχο θάρρος. Δεν πρέπει να δίνουμε στον εαυτό μας το δικαίωμα να γράφουμε με τρόπο απαξιωτικό για πρόσωπα. Κρίνουμε από τις πράξεις. Και οι κριτές κρίνονται. Δεν θα μας παρασύρουν αυτοί στον κατήφορο. Βρισκόμαστε πάνω σε αυτή τη γη για να δοκιμασθούμε ως πρόσωπα.

Ζητώ να σταματήσει η λεκτική κακομεταχείριση οποιουδήποτε από οποιοδήποτε. Τι είναι όμως λεκτική κακομεταχείριση; Όπως αναφέρει ο Μπερνάντο Σταματέας (2012, σ.221) «Λεκτική κακομεταχείριση είναι αυτή που ο χειραγωγός ασκεί με απειλές η συκοφαντίες, καταστρέφοντας την υπόληψη σου, απομονώνοντας  σε από άλλα άτομα, επικρίνοντας τις πεποιθήσεις σου, φέροντας σε αντιμέτωπο με τους άλλους η διαδίδοντας κουτσομπολιά για σένα». Ο σκοπός του είναι να έχει εξουσία και έλεγχο πάνω σε όλα όσα συμβαίνουν και πάνω σε όλους όσοι βρίσκονται μέσα στη ακτίνα δράσης του. (σ.63). Μόνο αυτός έχει δίκαιο και γνωρίζει στην εντέλεια όλα τα ζητήματα και τις υποθέσεις που πρέπει να εξετασθούν. Μόνο καταφέρνοντας να σε μειώσουν και να υποβαθμίσουν, θα μπορέσουν να αισθάνονται, έστω για μία στιγμή σημαντικοί. (σ.69).

Αντί να ασχολείται με τον υποφαινόμενο ο πρόεδρος καλύτερα ας ασχοληθεί με την ανάκληση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης του σωματείου ΣΕΟ από τον Γ.Γ. Αθλητισμού (ημερομηνία εγγράφου 15.12.2017). Για ποιο λόγο δεν τηρούνται τα βιβλία του άρθρου 6 του ν.2725/1999; Γιατί δεν επιδεικνύεται η προβλεπόμενη από την Ομοσπονδία αθλητική δραστηριότητα; Τα μέλη του ΣΕΟ περιμένουν απαντήσεις. Με αυτά πρέπει να ασχοληθεί το Δ.Σ. του συλλόγου.

Με τιμή,

Κωνσταντίνος Κουκουρής

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.