Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Παρακάτω παραθέτω ένα πίνακα του Earle Zeigler (1996) που τα λέει όλα. Όλα όσα γνωρίζουμε για τη φυσική άσκηση. Αυτές είναι αρχές που πρέπει να διέπουν τη ζωή μας αλλά και την επαγγελματική πρακτική στη Φυσική Αγωγή. Η αρχή της χαλάρωσης (Νο6) έχει ιδιαίτερη σημασία για την εποχή της πανδημίας. 

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

1η ΑΡΧΗ: Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ: Η διέπουν καλή κατάσταση μέσω της άθλησης μπορεί βασικά να αντιστραφεί στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο πρέπει να επιτύχει και να διατηρήσει μία μόνιμα καλή διέπουν κατάσταση προκειμένου να ζήσει φυσιολογικά.

2η ΑΡΧΗ: Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗΣ: Μία ομάδα μυών πρέπει να καταπονηθούν περισσότερο απ’ ότι συνηθίζεται, διαφορετικά δεν πρόκειται να αναπτυχθούν, στην πραγματικότητα θα χειροτερεύσουν. Έτσι το άτομο πρέπει να διατηρήσει μία λογική μυϊκή δύναμη προκειμένου να εκπληρώσει τα καθημερινά του καθήκοντα.

3η ΑΡΧΗ: Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΛΙΓΙΣΙΑΣ: Το άτομο πρέπει τακτικά να εξασκεί τις αρθρώσεις του διαφορετικά επέρχεται ακαμψία των αρθρώσεων που οδηγεί τελικά στη γήρανση. Εάν η ακαμψία είναι μία ένδειξη της γήρανσης τότε τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γηράσκουν από την ηλικία των 27 ετών.

4η ΑΡΧΗ: Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΟΣΤΑ: Χρειάζεται επαρκής ποσότητα κάλσιου στη δίαιτα ενός ατόμου καθώς και σωματική εξάσκηση για την αποφυγή της παρακμής της πυκνότητας των οστών που επέρχεται μετά την ηλικία των 35 ετών.

5η ΑΡΧΗ: Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ: Η αυτοσυναίσθηση του σώματος μαζί με τη διατήρηση της δύναμης καθ’ ομάδες μυών βοηθούν το άτομο να καταπολεμήσει τη δύναμη της βαρύτητας, η οποία εργάζεται συνεχώς για να κλονίσει τη δομή του σώματος.

6η ΑΡΧΗ: Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ: Στα πλαίσια της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού το άτομο μαθαίνει να χαλαρώνει μέσα στις σημερινές κουραστικές συνθήκες.

7η ΑΡΧΗ: Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Όταν ένα άτομο συμμετέχει σε σωματικές δραστηριότητες, τότε η ωραία εμφάνιση διατηρείται κανονικά, φυσιολογικά και φθηνά.

8η ΑΡΧΗ: Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ: Η Φυσική Αγωγή, τα σπορ, το παιχνίδι και ο χορός απαιτούν ολόκληρη την προσοχή του ατόμου – συχνά ενάντια σε κάποιον αντίπαλο και συνεπώς ολοκληρώνουν το άτομο ψυχοσωματικά.

9η ΑΡΧΗ: Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: Μία εντελώς ενσωματωμένη ψυχοφυσική δραστηριότητα πρέπει να αντιστοιχεί ηθικά με τα αναγνωρισμένα ιδανικά και κανόνες της κοινωνίας (τίμιο παιχνίδι, ειλικρίνεια, ενδιαφέρον για τους άλλους κ.ά.).

10η ΑΡΧΗ: Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ: Η προσωπική ανάπτυξη του ατόμου είναι πιο σημαντική από τη φήμη οποιουδήποτε αθλητικού οργανισμού στον οποίο συμμετέχει. Ο αθλητισμός πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο όχι αντίστροφα.

11η ΑΡΧΗ: Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ: Για να ζήσει κανείς τη ζωή του με πληρότητα, θα πρέπει να κινεί το σώμα  με λογικό σφρίγος (σύμφωνα με τις πρώτες τέσσερις αρχές) σε τακτά χρονικά διαστήματα.

12η ΑΡΧΗ: Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ: Εάν ένα άτομο δεν διατηρήσει ένα ελάχιστο επίπεδο φυσικής κατάστασης, τότε χάνει την ευκαιρία για ευχαρίστηση και διασκέδαση.

13η ΑΡΧΗ: Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ: Είναι  σοφό  να ασκείται κανείς σε όλη τη ζωή του αφού αυξάνει τη μακροζωία του.

ΠΗΓΗ: Zeigler Earle (1996). Historical Perspective on Quality of Life: Genes, Memes and Physical Activity. Quest 1996, 48, pp. 253-265.

Αναδημοσιεύθηκε στο Βιβλίο του υποφαινόμενου (2009) Η κοινωνική διάσταση του αθλητισμού (σ.128). Αυτοέκδοση, Θεσσαλονίκη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.