Αποτελέσματα 60ου Αγωνα στο Σειχ Σου

60ΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΔΑΣΟΣ ΣΕΙΧ-ΣΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 23 Μαρτίου 2014.

Αποτελέσματα Μεγάλης διαδρομής: 

1. Γκεβρέκης Στάθης, Σπάρτακος Ροδόπης, Κομοτηνή  GR  01:32:48
2. Τσολάκης Δημήτρης,  Σπάρτακος Ροδόπης, Κομοτηνή, GR          02:22:20
3. Χορτομάρης Βασίλης, Σέρρες GR          άκυρο
4. Καραδημητρίου Δημήτρης και Καραδημητρίου Νηρέας, Αριδαία        άκυρο

Αποτελέσματα Μεσαίας διαδρομής:
Γεωργίου Βασιλική  ΕΟΣ Ροδόπης                   02:56:39

Αποτελέσματα Μικρής διαδρομής:
Ιωαννίδου Ευθυμία,                     02:47:15
Τσακίρη Μαγδαληνή,                     02:47:15
Τσιαμπακάρης Χρήστος,                    02:47:15
Σταυράκα Κατερίνα                           02:47:15
Ολυμπία Τσολερίδου, Σέρρες             02:51:05
Τσισμιτζόγλου Κώστας                     02:51:05

Σχόλια του σχεδιαστή του αγώνα
Η έλλειψη χρόνου του υποφαινόμενου δεν επέτρεψε την διαφήμιση του αγώνα. Εντούτοις, ο αγώνας απετέλεσε μία πολύ καλή προπόνηση για όσους συμμετείχαν. Χωρίς αυτήν την ουσιαστική προπόνηση θα γινόντουσαν αναπόφευκτα λάθη στον τελικό αγώνα. Σε μεγάλους αγώνες υπάρχουν πολλές και διαφορετικές διαδρομές σε περιορισμένο σχετικά χώρο με αποτέλεσμα οι δρομείς να κάνουν λανθασμένες επιλογές αν δεν προσέξουν τους κωδικούς. Φαντασθείτε 23000 δρομείς να τρέχουν στο ίδιο δάσος σε πολλαπλές διαδρομές και ίσως αντιληφθείτε πόσο δύσκολο διοργανωτικά είναι ένα τέτοιο εγχείρημα.  Κι’ εγώ έχω κάνει αυτό το λάθος στο παρελθόν όπως και πολλοί άλλοι. Πρόσφατα στην Στρούμνιτσα βγήκα λανθασμένα πάνω σε ένα σημείο αλλά διαβάζοντας τον κωδικό αντιλήφθηκα ότι ήμουν σε λάθος μέρος οπότε επαναπροσδιόρισα τη θέση μου. Όταν άρχισα να στήνω τα σημεία στο Σειχ-Σου επτά μέρες πριν από τον αγώνα έστησα παραπάνω σημεία από όσα τελικά χρησιμοποίησα για την μεγάλη διαδρομή. Αργότερα στο γραφείο άφησα μερικά απέξω  γιατί δεν έβγαινε η διαδρομή με τόσα πολλά σημεία (20). Επίσης, δεν είχα καθόλου χρόνο για να τα αφαιρέσω. Πάνω από το σημείο 7 υπήρχε κι΄ άλλο σημείο Ο Χορτομάρης Βασίλης έπεσε στην «παγίδα» παρόλο που ο χρόνος του είναι εντυπωσιακός 01:25:43. Αν πήγαινε στο σωστό σημείο πιθανώς θα πρόσθετε 2, 3 η 4 λεπτά παραπάνω.
Χρειάσθηκα συνολικά 11 ώρες (δύο μέρες) στο δάσος μελετώντας τις πέτρες ουσιαστικά για να στήσω τα σωστά σημεία. Την Κυριακή δεν πρόλαβα να τα μαζέψω όλα και ξαναπήγα την Δευτέρα αργά το βράδυ. Ακόμη και σήμερα δεν έχω μαζέψει τα τελευταία 4 σημεία. Η σχεδίαση του αγώνα με ταλαιπώρησε σε μία πολύ δύσκολη για μένα χρονικά στιγμή.

Απόσταση μεταξύ σχολικής εκμάθησης και πραγματικής δράσης
Παρά το  γεγονός ότι το άθλημα διδάχθηκε επιμελώς στην Αλμωπία εντούτοις κανένας μαθητής της περιοχής αυτής δεν εμφανίσθηκε στην εκδήλωση. Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση μεταξύ σχολικής εκμάθησης και της πραγματικής δράσης είναι πολύ μεγάλη. Το ίδιο διαπίστωσα κι΄ εγώ στον Νομό Θεσσαλονίκης όπου το άθλημα έχει διδαχθεί σε μερικά σχολεία. Το γιατί συμβαίνει αυτό μόνο έμπειροι εκπαιδευτικοί μπορούν να το εξηγήσουν. Ακόμη κι αν μοιράζαμε χρήματα σε υποψηφίους συμμετέχοντες προκειμένου να συμμετάσχουν σε μία τέτοια εκδήλωση θα ήταν αδύνατο να τα καταφέρουμε. Αυτό που μετράει ουσιαστικά θα πρέπει να είναι τα εσωτερικά κίνητρα και όχι τα εξωτερικά (χρήματα, δώρα, μετάλλια, φανέλες, άρθρα σε εφημερίδες, TV  κλπ.). Ας μην καταφεύγουμε σε άσκοπη κριτική που δεν εξυπηρετεί τίποτα κι΄ ας προσπαθήσουμε να γίνουμε ενωμένοι σαν μία γροθιά. Δυστυχώς δεν υπάρχει ομαδική δουλειά. Αντίθετα, στη FYROM δουλεύουνε ομαδικά και αυτό φάνηκε από την ανάληψη του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων.
Πολλά ευχαριστήρια πρέπει να δoθούν στους Σερραίους ορειβάτες που έκαναν το μεγάλο ταξίδι και ήρθαν στο χώρο. Το ίδιο ισχύει και για τους Γκεβρέκη Στάθη και Τσολάκη  Δημήτρη, Γεωργίου Βασιλική που ταξίδεψαν από Κομοτηνή. Επίσης, ο Καραδημητρίου, Δημήτρης ταξίδεψε από την Αριδαία μαζί με τον γιό του για το αθλητικό γεγονός και μας τίμησε για άλλη μία φορά με την παρουσία του. Τον Απρίλιο του 2014 στο φράγμα Θέρμης θα χρησιμοποιηθεί χάρτης έγχρωμος υψηλής ευκρίνειας. Ο έγχρωμος χάρτης του Σειχ-Σου αποτέλεσε μία καλή προπόνηση για τον τελικό αγώνα στο φράγμα Θέρμης. Η τελειότητα του χάρτη καθώς και ή ύπαρξη σημαιών από άλλες διαδρομές παρουσίασαν αρκετές δυσκολίες στους συμμετέχοντες. Η εκ των προτέρων γνωστοποίηση της άφιξης των ενδιαφερομένων στον αγώνα βοηθάει τα μέγιστα στην ομαλή διεξαγωγή.
Η διαφήμιση των αγώνων ήταν περιορισμένη και προς την κατεύθυνση αυτή ζητάμε την συνδρομή όλων των συμμετεχόντων εάν πραγματικά ενδιαφέρονται να ριζώσει αυτό το άθλημα και στην Ελλάδα, μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη μαζί με την Βοσνία και την Αλβανία χωρίς Ομοσπονδία, χωρίς συλλόγους, χωρίς εκπαιδευτές και χωρίς μεγάλους αθλητές. Στην Βουλγαρία υπάρχουν 50 Σύλλογοι Προσανατολισμού (200 πριν την αλλαγή του καθεστώτος) στη FYROM υπάρχουν 7 σύλλογοι. Ακόμη και στην Τουρκία όπου ο προσανατολισμός εμφανίσθηκε αργότερα από την Ελλάδα έχουν γίνει δυναμικά άλματα προόδου. Είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2014 να μην μπορεί να στεριώσει ένα φιλοδασικό άθλημα που θα προσφέρει και κοινωνικό έργο;

Άθλια η κατάσταση στο δάσος του Σειχ-Σού
Τακτικά άτομα που προέρχονται μάλλον από το Αζερμπαϊστάν και την Γεωργία. συγκεντρώνονται στο δάσος σε συγκεκριμένα σημεία όπως το κιόσκι του Αγίου Βασιλείου και το κιόσκι της Άσπρης Πέτρας 500μ. απόσταση από το προηγούμενο και διασκεδάζουν με παραδοσιακό τρόπο. Κάθε εβδομάδα σχεδόν πρόβατα και κατσίκια οδηγούνται δεμένα στον συγκεκριμένο χώρο και σφάζονται λίγα μέτρα παρακάτω. Γδέρνονται και μαγειρεύονται μέσα στα κιόσκια. Το δάσος είχε γεμίσει από πόδια σφαγμένων ζώων, κρανία και κέρατα ζώων. Αρκετές φορές το μεσημέρι πλήθος κόσμου συρρέει στο συγκεκριμένο χώρο και διασκεδάζει υπό τους ήχους εκκωφαντικής μουσικής. Καλά κάνει και διασκεδάζει. Δυστυχώς, όμως στο τέλος τα άδεια μπουκάλια  εκσφενδονίζονται στο πέτρινο  δάπεδο η στο χώμα αφού φυσικά οι άνθρωποι αυτοί έχουν φθάσει στο κατά το κοινώς λεγόμενο «τσακίρ κέφι». Τα σκουπίδια αθροίζονται στους πέριξ χώρους και αποτελούν εστίες μολύνσεως. Με τις φωτιές που ανάβουν για να μαγειρέψουν τα κρέατα και τα λουκάνικα τους αποτελούν μόνιμη απειλή για το δάσος και ευτυχώς μέχρι στιγμής με παρεμβάσεις περιπατητών έχει περισωθεί το δάσος.  Μεγάλη ευθύνη φέρουν οι υπηρεσίες καθαριότητας των γειτονικών με το δάσος Δήμων διότι δεν αδειάζουν τακτικά τους κάδους απορριμμάτων. Ευτυχώς αυτή τη φορά το δάσος ήταν σχετικά καθαρό. Σαν να μη φθάνουν όλα αυτά διάφοροι μηχανόβιοι με δίτροχα (enduro μηχανές) η τρίτροχα (κατά το κοινώς λεγόμενο «γουρούνες») αναστατώνουν με τον εκκωφαντικό τους θόρυβο τους φιλήσυχους περιπατητές, δρομείς, ποδηλάτες κ.α.). Αναγκαζόμαστε κάθε φορά που έχουμε αγώνες να καθαρίζουμε τον χώρο της εκκίνησης και της γραμματείας διότι από τα σπασμένα μπουκάλια κινδυνεύουμε να τραυματισθούμε. Λίγες μέρες μετά τους αγώνες που διοργανώνουμε ο χώρος επιστρέφει στην «φυσική» του κατάσταση, εικόνα αθλιότητας και βαρβαρότητας. Και διερωτώμεθα: Δεν ενδιαφέρει ούτε τους ίδιους που πατάνε πάνω σε σπασμένα μπουκάλια με κίνδυνο να τραυματισθούν σε ένα από τα επόμενα γλέντια τους; Δεν ενδιαφέρονται ούτε για τα ίδια τους τα παιδιά που πατάνε πάνω σε τόνους από σκουπίδια; Η αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει σε τέτοιες εκδηλώσεις. Στο παρελθόν το αυτοκίνητο του διοργανωτή δέχθηκε βάρβαρη επίθεση από αυτούς τους ανθρώπους την στιγμή πού ο διοργανωτής είχε πάει να μαζέψει τα σημεία ελέγχου στο δάσος.
Στο πρόσφατο παρελθόν ο ίδιος χώρος φιλοξένησε δύο φορές κάποιους από τους καλύτερους αθλητές προσανατολισμού στον κόσμο. Πάρα την άριστη διοργάνωση εκείνο που δεν τους άρεσε, όπως δήλωσαν σε ερωτηματολόγιο, ήταν τα πολυάριθμα σκουπίδια. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στο παρελθόν έχω εντοπίσει δύο εγκαταλελειμμένα οχήματα και δύο μοτοσυκλέτες μέσα στο δάσος. Δεν είναι ντροπή για την πόλη αυτή να μην διοργανώνονται τέτοιες αθλητικές εκδηλώσεις που δεν απαιτούν  πολυδάπανες προετοιμασίες όπως οι Ολυμπιακοί;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους επόμενους αγώνες
Προς αποφυγή άλλων άκυρων αποτελεσμάτων στο μέλλον οι δρομείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους  ότι δεν διατρυπούμε την κάρτα ελέγχου με όποιο διατρητικό μηχανισμό βλέπουμε μπροστά μας, που μπορεί να ανήκει σε άλλη διαδρομή, αλλά μόνο με τον διατρητικό μηχανισμό στο σωστό σημείο όπως περιγράφεται από τον χάρτη που κρατάμε στα χέρια μας. Για την αποφυγή τέτοιων λαθών δίνουμε όλες τις πληροφορίες πριν από κάθε αγώνα προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι διότι την ημέρα του αγώνα δεν υπάρχει χρόνος για πολλές επεξηγήσεις και διδασκαλία.


Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους επόμενους αγώνες
Προς αποφυγή άλλων άκυρων αποτελεσμάτων στο μέλλον οι δρομείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους  ότι δεν διατρυπούμε την κάρτα ελέγχου με όποιο διατρητικό μηχανισμό βλέπουμε μπροστά μας που μπορεί να ανήκει σε άλλη διαδρομή, αλλά μόνο με τον διατρητικό μηχανισμό στο σωστό σημείο όπως περιγράφεται από τον χάρτη που κρατάμε στα χέρια μας. Για την αποφυγή τέτοιων λαθών δίνουμε όλες τις πληροφορίες πριν από κάθε αγώνα προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι διότι την ημέρα του αγώνα δεν υπάρχει χρόνος για πολλές επεξηγήσεις και διδασκαλία.

“Παίρνοντας μέρος στον αγωνιστικό προσανατολισμό και αποκτώντας εμπειρίες από τα δάση, τα βουνά και την υπέροχη φύση που μας περιβάλλει, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά στη φύση και αντιλαμβάνονται ότι οι φυσικοί πόροι πρέπει να διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενιές.”           Γενικός Γραμματέας της WWF Φινλανδίας

Κωνσταντίνος Κουκουρής, , M.Ed., Ph.D.,
Περβίζου 10, Πλαγιάρι, Τ.Θ. 80Γ, Θεσσαλονίκη 57500

Παραδόθηκε η κάρτα των Ολυμπία Τσολερίδου και Τσισμιτζόγλου Κώστα;

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.