Τέταρτη Επιστολή του Κουκουρή Κωνσταντίνου, 25 Ιανουαρίου 2020. ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Γ.Σ. KAI ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τα πεπραγμένα του συλλόγου και τα πρακτικά της Γ.Σ. του 2019. Μία άλλη «ανάγνωση».

Όπως έχω γράψει και άλλη φορά πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχει εμφανής βελτίωση τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα των αποστολών του ΣΕΟ. Το Δ.Σ. πράγματι μεριμνά για την επιτυχία των πολυημέρων εξορμήσεων του συλλόγου. (βέβαια υπάρχει πρόβλημα με τις μονοήμερες εξορμήσεις αλλά δεν μεμψιμοιρώ). Ατυχώς όμως το θέμα δεν είναι αυτό, δεν αρκεί η οργάνωση των εκδρομών. Η τεχνοκρατική αρτιότητα πρέπει να «πατάει» και σε ένα πλαίσιο αρχών και αξιών και εδώ είναι το πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μου, επαναλαμβάνω, πιο σημαντικό και από την οικονομική διαχείριση του συλλόγου είναι το ζήτημα του πολιτισμού και του ήθους. Επίσης, η διαφάνεια όσον αφορά τον τρόπο διοίκησης και της διαχείρισης του συλλόγου. Ανήκουστα πράγματα ακούσθηκαν στην τελευταία Γενική Συνέλευση. Ας δούμε κάποια ζητήματα:

Τα πρακτικά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και με σωστή σύνταξη

Είπε ο πρόεδρος: «Ο αποβληθείς κύριος ξεκίνησε μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης του Συλλόγου συνεπικουρούμενος δυστυχώς από ελάχιστα άτομα, μέχρι και σήμερα, στο ειδεχθές αυτό έργο του παρέχοντας του πληροφορίες και έμμεση πρόσβαση στα αρχεία του συλλόγου. Ενεργούν δηλαδή σαν πέμπτη φάλαγγα χωρίς να αναλογίζονται τις συνέπειες των πράξεων τους». Όταν όμως ερωτήθηκε να κατονομάσει ποιους εννοεί σιώπησε ορθά. Αντίθετα άλλο μέλος παλαιό μέλος του συλλόγου (δεν καταδικάζουμε πρόσωπα αλλά ενέργειες και πράξεις) δεν δίστασε να αναφερθεί στο πρόσωπο μου ως πεμπτοφαλλαγίτη. Δυστυχώς αυτό δεν αναφέρεται η  αποκρύπτεται στα πρακτικά. Γιατί το αποκρύψατε; Τα πρακτικά θα πρέπει να ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα είναι ξεκάθαρα και με σωστή σύνταξη (βλέπε σ. 14) για να γίνονται κατανοητά.

Αδυναμία αποδοχής εποικοδομητικής κριτικής

Ο έφορος αναρρίχησης  αναφερόμενος στο υποφαινόμενο αναρωτιέται: «Τα μέλη του συλλόγου περιμένουν απαντήσεις. Ποιον εκφράζει ο άνθρωπος ο οποίος το γράφει αυτό; Την πλειοψηφία του συλλόγου η κάποιους φίλους;» Δεν υπάρχει καν η υποψία ότι αυτός που το γράφει εκφράζει τον εαυτό του και κανέναν άλλο. Γιατί άραγε;

Για όλα τα στραβά και τα ανάποδα που συνέβησαν στο σύλλογο φταίει ο ακατανόμαστος;

Στα πρακτικά αναφέρεται (σ. 6): «Το Δασαρχείο της Πιερίας αναγκάστηκε κάτω από το βάρος των καταγγελιών του αντίκλητου (έγιναν 4 καταγγελίες στο Δασαρχείο για αυθαίρετη κατασκευή και επιμονή του να κατεδαφιστεί η δεξαμενή) να προβεί σε μήνυση κατά του Προέδρου του Συλλόγου. Δεν δηλαδή δεν υπήρχε καμία βάση για τη μήνυση και εξαναγκάσθηκε κοτζάμ Δασαρχείο να υποκύψει στις πιέσεις του ακατονόμαστου; Δηλαδή μπορεί ο οποιοσδήποτε να εξαναγκάσει το Δασαρχείο να προβεί σε μήνυση χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα στοιχεία; Τι απέγινε η μήνυση αυτή; Υπάρχει βεβαίως και άλλη ανάγνωση της υπόθεσης. Η υπόθεση της καταμήνυσης από τη Δασική Υπηρεσία παραδόξως αρχειοθετήθηκε. Η καταπάτηση δημόσιας έκτασης λόγω της υδατοδεξαμενής αποτελεί διαρκές αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος. Επίσης, η κατασκευή σηπτικού βόθρου αποτελεί επίσης διαρκές πλημμέλημα. Ο σηπτικός βόθρος κατασκευάστηκε το 2015 και βρίσκεται εκτός του οικοπέδου του συλλόγου. Η νομιμοποίηση του Καταφυγίου είναι παράνομη επειδή η δεξαμενή νερού είναι παράνομη. Και εφόσον ένα κτίσμα είναι παράνομο σύμφωνα με το νόμο ολόκληρο το καταφύγιο έχει πρόβλημα. Νομιμοποίησαν στην πλειονότητα τα καταφύγια της Ομοσπονδίας μόνο και όχι όλα τα καταφύγια.

Προτάσεις προς το σύλλογο.

  • Είτε είμαστε νέοι είτε γέροι όλοι έχουμε ιατρικές καταστάσεις τις οποίες κάποιοι δεν θέλουμε να ανακοινώσουμε αλλά οι οποίες μπορεί να καταστούν κρίσιμες σε έκτακτες περιπτώσεις. Θα πρέπει ο κάθε ορειβάτης να φέρει μέσα στο σακίδιο του μία κάρτα με πληροφορίες για επείγουσες καταστάσεις. Η κάρτα δίνει επίσης πληροφορίες για τα κοντινότερα άτομα με τηλέφωνα στα οποία θα απευθυνθεί ο διασώστης.
  • Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να εναποθηκευμένος στο κινητό μας. Η ιδέα είναι ότι ένας διασώστης να μπορεί να έχει πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες χωρίς να χρειασθεί να ξεκλειδώσει το κινητό σου. Να μπορεί να καλέσει 999 για βοήθεια σε περίπτωση που δεν υπάρχει καλό σήμα τηλεφώνου. Θα πρέπει όμως να έχει εγγράψει το κινητό του πρώτα σε μία υπηρεσία.
  • Θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος στο σύλλογο για τη συλλογή σκουπιδιών στο βουνό. Όταν βρούμε σημαντικό όγκο σκουπιδιών στο βουνό θα πρέπει να το αναφέρουμε στον υπεύθυνο προκειμένου να οργανωθεί πεζοπορία με αποκλειστικό στόχο την συλλογή σκουπιδιών.
  • Εάν κάπου χρειάζεται να κατασκευασθεί μία ξύλινη γέφυρα για να διευκολυνθεί η κίνηση των ορειβατών στο βουνό τότε ομάδα εθελοντών θα μπορούσε να αναλάβει την κατασκευή γέφυρας. Θα χρειασθεί ομαδική εργασία για την μεταφορά των ξύλινων δοκαριών πάνω στο μονοπάτι (όπως ακριβώς συμβαίνει στη Βρετανία).
  • Υπάρχει μία επείγουσα ανάγκη για τη δημόσια υγεία. Π.χ. Κάθε μέρα στη Σκωτία η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας σκοτώνει επτά ανθρώπους, συμβάλλει σε 40 περίπου xρόνιες ασθένειες και κοστίζει στην οικονομία 660 εκ. λίρες το χρόνο (Helen Todd, campaigns and policy manager for ramblers Scotland, Walk, spring 2016, p.40). Ο σύλλογος θα μπορούσε να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή με στοχευμένες δράσεις προς το ευρύτερο κοινό, π.χ. πεζοπορίες μέσα σε κοντινά δάση τις καθημερινές όπως Τετάρτη.
  • Η Ελλάδα αποτελεί παράδεισο για το ελεύθερο κάμπινγκ στα βουνά. Όποιος έχει κοιμηθεί έστω και για μία νύχτα στα βουνά αντιλαμβάνεται ποσό μεγάλη εμπειρία είναι. Ο σύλλογος πρέπει να υπερασπισθεί το δικαίωμα στην ελεύθερη κατασκήνωση.

Με τιμή,

Κωνσταντίνος Κουκουρής

Υ.Γ. Λόγοι ανωτέρας βίας (Brexit) δεν μου επιτρέπουν να παραστώ δια ζώσης στη Γ.Σ. Παρακαλώ η ανωτέρω επιστολή να αναγνωσθεί δημοσίως μέσα στη Γ.Σ. και να συμπεριληφθεί οπωσδήποτε στα πρακτικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.