Αξιόλογες τοποθεσίες στην Βόρεια Ουαλία

ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΟΥΑΛΙΑ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ 4-6 ΑΤΟΜΩΝ.

ΣΤΟ GWYNEDD. Ορυχεία Dinorwig Ουαλία. Amgyeddfa Llechi Cymru.

Από το τέλος του 18ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα οι κοιλάδες επεξεργασίας των σχιστόλιθων αποτελούσαν δυναμικές βιομηχανοποιημένες κοινωνίες. Οι ανθρακωρύχοι και οι οικογένειες τους σχημάτισαν αυτές τις αποκλειστικά Ουαλικές κοινωνίες. Γύρω από τα βουνά Ερέρι βρίσκεται το  Ουαλικό μουσείο σχιστόλιθου το οποίο κάποτε εξυπηρετούσε το ορυχείο Dinorwig. Το Ουαλικό ορυχείο σχιστόλιθου Dinorwig αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο. Η χρήση της πέτρας επάνω στις σκεπές βοήθησε την βιομηχανική επανάσταση. Κατά τη διάρκεια της βικτωριανής εποχής η Ουαλική βιομηχανία σχιστόλιθου γνώρισε τρομερή ανάπτυξη. Η Ουαλία παρήγαγε περισσότερο σχιστόλιθο για τις σκεπές απ’ ότι ολόκληρος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί! Η βιομηχανία του σχιστόλιθου δεν θα είχε αναπτυχθεί τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του δέκατου ένατου αιώνα χωρίς τον σιδηρόδρομο. Η σιδηροδρομική γραμμή αρχικά κτίστηκε το 1840, οι εργάτες χρησιμοποιούσαν το τρένο για να πάνε από και προς τη δουλειά. Η καντίνα στο ορυχείο ήταν το μέρος όπου μαζεύονταν οι ανθρακωρύχοι για να ανταλλάξουν  πληροφορίες και να αναπτύξουν τις απόψεις τους ιδιαίτερα σε περιόδους αναταραχής όπως για παράδειγμα το 1885/1986. Όπως όλοι οι νέοι άνθρωποι η βοηθοί ανθρακωρύχοι ήθελαν να πάρουν προαγωγή το οποίο σήμαινε ότι έπρεπε να σκαρφαλώσουν με το σκοινί και να βάλουν φουρνέλο στο βράχο. Αλλά μόλις έβλεπαν τα τρομερά ατυχήματα ο ενθουσιασμός  τους σιγά σιγά μειώνονταν.

Llandudno. Great Orme.

Η τοποθεσία αυτή είναι καταπληκτική. Μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα στη Βόρεια Ουαλία και μέχρι το νησί του Μαν και την περιοχή Lake. Το Orme είναι ένα αρχαίο μέρος γεμάτο μυστικά. Σημαίνει το κεφάλι φιδιού από τις παλιές λέξεις των Βίκινγκ ή των Σκανδιναβών: ormr που σημαίνει φίδι και hofuth που σημαίνει κεφάλι. Το μετάλλευμα χαλκού εξορύσσονταν στο Orme για περισσότερα από 4000 χρόνια. Το συγκρότημα κορυφής ξεκίνησε ως σταθμός τηλεγράφου.

Coed y Brenin forest

Το δάσος Coed y Brenin επισκέπτονται 170000 άτομα ετησίως. Σε αυτό το δάσος παράγονται 22.000 κυβικά μέτρα αειφόρου παραγόμενης ξυλείας ετησίως, αρκετά για να χτιστούν 12.570 σπίτια με ξύλινα δοκάρια. Τα δέντρα αυτού του δάσους απορροφούν 10000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό έχει τον ίδιο αντίκτυπο με την αφαίρεση 2000 αυτοκινήτων από το δρόμο ετησίως. Επίσης, υπάρχουν πάνω από 260 αρχαιολογικοί χώροι στο δάσος, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην εργοστασίου χαλκού, ενός χρυσωρυχείου κ.α. Παραπέρα, στο δάσος υπάρχουν μονοπάτια με σήμανση που ταιριάζουν σε όλα τα γούστα, από μια προσβάσιμη διαδρομή για πικνίκ δίπλα στο ποτάμι, μέχρι μια απόκρημνη ανάβαση πάνω από το λόφο σε έναν καταρράκτη και άλλες ενδιάμεσες διαδρομές. Στο στριφογυριστό μονοπάτι του καταρράκτη θα μπορούσατε να δείτε ορμητικούς καταρράκτες, φουσκωμένα ποτάμια και ένα παλιό χρυσωρυχείο. Εκτός αυτού, στο δάσος υπάρχουν διαδρομές για μαθήματα προσανατολισμού προκειμένου να δοκιμάσετε τις δεξιότητές σας στην ανάγνωση χάρτη καθώς προσπαθείτε να πλοηγηθείτε ανάμεσα σε σημεία ελέγχου που κρύβονται στο δάσος.

Lligwy Burial Chamber

Αυτό το μνημείο ανεγέρθηκε κατα τη Νεολιθική εποχή (2500-2000 π.Χ.) για την κοινοτική ταφή των νεκρών. Πιθανότατα καλύπτονταν από ένα χωμάτινο ανάχωμα. Περιείχε τα οστά έως και 30 ανδρών, γυναικών και παιδιών. Το τεράστιο ασβεστολιθικό πέτρωμα λέγεται ότι ζυγίζει πάνω από 25 τόνους. Οι άνθρωποι που το έχτισαν δεν είχαν πρόσβαση σε μεταλλικά εργαλεία, γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο αξιοσημείωτο.

Ynys Enlli, Bardsey island

Το νησί αποτελείται από περίπου 200 στρέμματα άγριας Ουαλικής φύσης, ένα καταφύγιο για πουλιά, ζώα και φυτά. Το Ουαλικό όνομα είναι Ynys Enlli, το νησί θαλασσίων ρευμάτων. Οι στροβιλιζόμενες παλίρροιες κράτησαν το νησί Ynys Enlli/ Bardsey τόσο πολύ μακρινό αν και απέχει ελάχιστα από την ενδοχώρα. Στα μεσαιωνικά χρόνια, αν κάνατε μία προσκυνηματική πεζοπορία κατά μήκος της ακτογραμμής της Βορείου Ουαλίας μέχρι το νησί Ynys Enlli/ Bardsey, ήταν ισοδύναμο σε πνευματική του αξία, με μια επίσκεψη στη Ρώμη. Αλλά έπρεπε να το κάνετε τρεις φορές. Με άλλα λόγια, τρία ταξίδια στο Ynys Enlli/ Bardsey, ήταν ισοδύναμα με ένα προσκύνημα στη Ρώμη και θα σας έδινε μια θέση στον παράδεισο. Αυτό είναι το νησί των είκοσι χιλιάδων αγίων… μερικοί από τους ανθρώπους που έκαναν τον υπομονετικό και εξαντλητικό δρόμο τους εκεί για να προσευχηθούν στο Bardsey Abbey, και να κερδίσουν μέρος της πίστωσης που απαιτείται για να μπουν στον παράδεισο. Το μοναστήρι είναι απλά ερείπιο αυτές τις μέρες. (Stephen Gregory, 2018. Το περιοδικό Gateway to Paradise, Βόρεια Ουαλία).

Beddgelert

Το Beddgelert είναι αναμφισβήτητα το πιο όμορφο χωριό της Snowdonia. Ένας τόπος μύθου, πολιτισμού και ιστορίας. Το όμορφο πέρασμα Aberglaslyn Pass και η κοιλάδα Nant Gwynant βρίσκονται κοντά. Οι δασωμένες κοιλάδες, οι βραχώδεις πλαγιές και οι ορεινές λίμνες γεμίζουν τη γύρω περιοχή.

Fairy Glen

Το Fairy Glen έγινε δημοφιλές και απέκτησε το αγγλικό του όνομα κατά τη διάρκεια της βικτοριανής περιόδου. Στους Βικτοριανούς άρεσε το ρομαντικό τοπίο και η ο περίπατος στο Fairy Glen έγιναν μια από τις πιο δημοφιλείς εκδρομές.

Llyn Elsi

Το Llyn Elsi είναι μια υπερυψωμένη λίμνη περιτριγυρισμένη από δάση και κάνει ένα καλό προσκήνιο για πανοραμική θέα στις υψηλότερες κορυφές της Snowdonia.

Morfa Bychan /Black rock sands

H ακτή Morfa Bychan η Black rock sands αποτελεί μία από τις ελάχιστες ακτές όπου η οδήγηση επιτρέπεται. Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή. Στη θάλασσα ζουν δελφίνια, γκρίζες φώκιες, μέδουσες κ.α. Η άμπωτη και η παλίρροια εμφανίζονται και εξαφανίζονται πάρα πολύ γρήγορα. Υπάρχει κίνδυνος.

Dinas Dinlle, Caernarfon, 

Αυτό ήταν ένα φρούριο από την εποχή του σιδήρου. Πρωτοκατοικήθηκε πριν από 2500 χρόνια.

Strata Florida Abbey/ Bath Ystrad Fflur

Μοναστήρι στην Ουαλία όπου έθαβαν τους Ουαλους πρίγκηπες. Πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο της Ουαλίας.

ΣΤΟ YNYS MON/ANGLESEY

Mε περίπου 270 τετραγωνικά μίλια, το Anglesey είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί του Ηνωμένου Βασιλείου, το ένα τρίτο του οποίου χαρακτηρίζεται ως περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Τίποτα δεν συγκρίνεται  με μία πεζοπορία σε ένα τμήμα του παράκτιου μέρους, τόσο χαλαρωτικό και ευχάριστο. Με την πεζοπορία συνειδητοποιείτε τη συγκλονιστική γεωλογία, με ολόκληρο το νησί διεθνώς αναγνωρισμένο ως γεωπάρκο UNESCO Global Geopark, μία από τις 7 μόνο περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου με αυτόν τον τίτλο.

Moelfre coastline.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι που επέστρεφαν από ένα πλούσιο ταξίδι στην Αυστραλία έχασαν τη ζωή τους το 1859, όταν το πλοίο τους τσακίστηκε στα βράχια μόλις 50 μέτρα μακριά από την ακτή. Το πλοίο ήταν γεμάτο χρυσό. Το ταξίδι από την Μελβούρνη στη Βρετανία τότε διαρκούσε δύο μήνες. Τώρα φθάνεις σε δύο μέρες με ενδιάμεση στάση για αλλαγή αεροπλάνου. Φαντασθείτε μετρά από δύο μήνες ταξίδι και λίγο πριν βγουν στην ξηρά για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τους δικούς τους να χάνουν τη ζωή τους. Οι λίγοι επιζώντες σύρθηκαν στην ξηρά από 29 χωρικούς του χωριού Moelfre. Στις 28 Οκτωμβρίου 1959 υπήρξε κι άλλο ναυάγιο. Το άγαλμα του καπετάνιου που βγήκε με την λέμβο να τους σώσει κοσμεί την ακτή.

Amlwch port. Λιμάνι Αμλουχ.

Μετά από νομοθετικό διάταγμα του 1973 ξεκίνησαν οι εργασίες βελτίωσης του λιμανιού της κωμόπολης του Amlwch στο νησί Ynysmon της Βορειου Ουαλίας. Το λιμάνι είναι ιστορικό γιατί κάποτε αποτελούσε διακομιστικο εμπορικό κέντρο χαλκού. Εδώ κατασκευάζονταν πλοία.

Llannerch y medd

Τα πρώτα στοιχεία της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή Llannerch y medd χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή του 3500 π.Χ., αλλά τα ερείπια ενός ταφικού θαλάμου είναι το  μόνο που φαίνεται σήμερα. Ο συνδυασμός των εκθέσεων, των αγορών και της ακμάζουσας τοπικης βιομηχανιας σήμαινε ότι στις αρχές του 19ου αιώνα, το Llannerch y medd είχε τον μεγαλύτερο πληθυσμό στο νησί του Anglesey. Ο σιδηρόδρομος μετέφερε τόνους ολόκληρους χαλκού από τοπικό ορυχείο.

Din Lligwy

Τα ερείπια ενός μικρού αγροκτήματος που καταλαμβάνουν ντόπιοι Βρετανοί αγρότες κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κατοχής του Anglesey. Το αγρόκτημα περιβάλλεται από ένα μικρό τείχος – η λέξη Din σημαίνει αμυντικό περίβλημα- αλλά είναι αμφίβολο εάν θα μπορούσε η κοινότητα να αντέξει σε μια συγκεντρωτική επίθεση.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΟΥΑΛΙΑ

Lon Las Cefni cycling path. Ποδηλασία σε τμήμα του νησιού Ynysmon

Ποδηλατούμε σε αυτό το μονοπάτι της Εξαιρετικής Φυσικής Ομορφιάς, μέχρι τις εκβολές Malltraeth Sands και στη συνέχεια μέσω του δάσους Newborough Forest φθάνουμε τελικά στο χωριό Newborough. Το έλος Malltraeth είναι ένα καταφύγιο για την άγρια ​​φύση, ιδίως τα πουλιά. Από το Νιούμπορο μπορείτε να επιστρέψετε στη Llangefni ακολουθώντας έναν ήσυχο δρόμο.

Mynydd Llwydiarth or red squirrel woodland. Τρέξιμο μέσα σε Δασικές εκτάσεις με κόκκινο σκίουρο.

Το δάσος Mynydd Llwydiarth ή ο κόκκινος σκίουρος βρίσκεται στη χερσόνησο του Llanddona στην εύκολη ακτή του Anglesey. Είναι ένας από τους σπάνιους οικοτόπους με κόκκινο σκίουρο της Βρετανίας. Δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να ξεφύγει εντελώς από τη γενική πολυάσχολη ζωή. Είναι μια καλά διαχειριζόμενη μεικτή δασοκομία φυλλοβόλων και κωνοφόρων. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια μέσα στο δάσος και μια υπέροχη λίμνη με νούφαρα.

Adventure park snowdonia.Σέρφινγκ μπορεί να γίνει στη η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Βρετανίας. Είτε είσαι αρχάριος είτε προχωρημένος μπορείς να δοκιμάσεις το σέρφινγκ.   www.adventureparksnowdonia.com

Το εθνικό Κέντρο Εσωτερικών υδάτων προσφέρει μια φανταστική περιπέτεια στις δίνες του ποταμού Treweryn Που βρίσκεται στο εθνικό πάρκο Snowdonia.

www.nationalwhitewatercentre.co.uk

Cable wakeboarding eίναι μια καινούργια δραστηριότητα. Στο Πάρκο Glasftyn Park όπου υπάρχουν 2 λίμνες. Www.glasfryn.co.uk

Ο καλύτερος τρόπος να διασχίσεις το κανάλι Thomas Telford World Heritage είναι με κανό. Το κανάλι Thomas Telford World Heritage αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά. Κωπηλατούμε πάνω από τον ποταμό Dee. Αποτελεί μέρος ενός πολύ όμορφου ταξιδιού με κανό. Www. Tenant 2 doors. www.tynantoutdoors.com.

Ράφτινγκ στον ποταμό Tryweryn.  www.get-wet.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.