Δελτίο Τύπου απο τη Συνάντηση Βελιγραδίου 17/11/2013

ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.

Βελιγράδι από 15 μέχρι 17 Νοεμβρίου 2013 αποτελεί συνεπή συνέχεια στη μεγάλη προσπάθεια που έχουν αναλάβει οι φίλοι του αθλήματος στην Ελλάδα. Αρχικά η Ένωση είχε ξεκινήσει απο τρείς χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία και Γιουγκοσλαβία) ενώ τώρα έχει φθάσει στις 12 χώρες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα ενώ αυτά των άλλων συμμετεχόντων πληρώθηκαν από τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες τους. Για όσους δεν γνωρίζουν αναφέρουμε ότι ο αγωνιστικός προσανατολισμός είναι ένα δημοφιλές άθλημα στη Βόρεια Ευρώπη στο οποίο νέοι και ενήλικες βρίσκουν μεγάλη ευχαρίστηση μέσα από την πρόκληση της εύρεσης σταθμών ελέγχου σε όμορφες γεωγραφικές περιοχές, δάσους και βοσκοτόπων. Είναι ένα σπορ που παρέχει ευχαρίστηση σε όλα τα επίπεδα συναγωνισμού, αλλά όπου η τεχνική είναι ζωτικής σημασίας για να θριαμβεύσει ο αγωνιζόμενος πάνω στις δύσκολες λεπτομέρειες του χάρτη και του εδάφους και έτσι να ικανοποιηθεί πλήρως από τον αγώνα.
Το άθλημα του προσανατολισμού αποτελεί αυτοδύναμο άθλημα με δικιά του Ομοσπονδία σε όλες σχεδόν χώρες της Ευρώπης και μόνο στην Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βοσνία υπάρχει άγνοια. Στην συνάντηση του Βελιγραδίου παραβρέθηκε ο κ. Dane Korica, Γ.Γ.Α. της Σερβίας, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Προπονητών Στίβου και παλιά δόξα των δρόμων αντοχής. Όπως είπε ο κ. Dane Korica: “O Αγωνιστικός Προσανατολισμός αποτελεί ένα πολύ ωραίο άθλημα. Πιστεύω ότι στο μέλλον με τη βοήθεια μας η Ένωση σας θα γίνει πολύ δυνατή. Θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε με κάθε τρόπο”. Αντίθετα στην Ελλάδα η Πολιτεία όπως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στάθηκαν αδιάφορες. Τα αλλεπάλληλα γράμματα τα οποία έχουν αποσταλεί σε πολλούς υπουργεία αθλητισμού όλων σχεδόν των Ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια για στήριξη του αθλήματος έχουν μείνει αναπάντητα (εκτός ενός). Επίσης, η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης έχει απορρίψει το αίτημα για αναγνώριση του μοναδικού συλλόγου στην Ελλάδα. Πρόεδρος της Ένωσης Αγωνιστικού Προσανατολισμού Νοτιοανατολικής Ευρώπης ψηφίσθηκε ο Z.Milovanovic (Σερβία) και αντιπρόεδροι D.Gobec (Κροατία) και T. Kalenderoglu (Τουρκία). Μέλος του Συμβουλίου ψηφίσθηκε ο Κ. Κουκουρής.
Παραπέρα, η συμμετοχή των ίδιων Ελλήνων του Ελληνικού Συλλόγου Αγωνιστικού Προσανατολισμού στους διεθνείς αγώνες προσανατολισμού που διεξήχθηκαν στη Στρούμνιτσα Σκοπίων από 17 μέχρι 20 Οκτωμβρίου 2013 αποτελεί άλλη μία απόδειξη της συνεπούς προσπάθεια που έχουν αναλάβει οι φίλοι του αθλήματος στην Ελλάδα. Ο αγώνας προσανατολισμού διεξήχθηκε με άψογο τρόπο από τους γείτονες οι οποίοι θα φιλοξενήσουν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων στην πόλη τους το καλοκαίρι. Στην κατηγορία ανδρών M50 και σε απόσταση 3.6 km μέσα σε πυκνό δάσος με έντονες πτυχώσεις του εδάφους και υψομετρικές διαφορές από σημείο σε σημείο ο Κωνσταντίνος Κουκουρής τερμάτισε  τέταρτος στην κατηγορία του (άνδρες άνω των 50 ετών) με χρόνο 2:22:41. Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι μερικές χώρες όπως π.χ. η Ελλάδα, δεν παίρνουν ούτε βαθμό στο πρωτάθλημα SEEOC. Η ψαλίδα μεταξύ των χωρών είναι πολύ μεγάλη. Σε όλες τις κατηγορίες του πρωταθλήματος υπολογίζεται ότι συμμετέχουν 300 δρομείς. Σύμφωνα με το μέλος της IOF Ρωσίδα T. Kalenderoglu (εκπρόσωπος Τουρκίας) η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της ΝΑ Ευρώπης και είναι ιδανική χώρα για διοργάνωση μελλοντικών αγώνων.

Με τιμή,

Κωνσταντίνος Κουκουρής,
Ph.D. στην Κοινωνιολογία του αθλητισμού
Ιδρυτής του συλλόγου Ελληνικός Σύλλογος Αγωνιστικού Προσανατολισμού.

Σεμινάριο
Οι ομιλητές στο σεμινάριο που διεξήχθηκε παράλληλα με το ιδρυτικό Συνέδριο ήταν:
1) T. Kalenderoglu (Τουρκία): Διάφορα θέματα για τον σχεδιασμό διαδρομών των πρωταθλημάτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εκκινήσεις, υπολογισμός βαθμών κλπ.
2) Z.Milovanovic (Σερβία): Μελλοντική βελτίωση επιπέδου διοργάνωσης των πρωταθλημάτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
3) D.Gobec (Κροατία): Ανάπτυξη του αθλήματος στα σχολεία. Προσανατολισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες.