12ος ΔΡΟΜΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ  ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Δεύτερη μεγάλη επιτυχία εκτός έδρας. Κυριακή 2 Απριλίου 2000.  Δάσος Κοιλάδας Αγίων Αναργύρων Σερρών. Συμμετοχή: 75 άτομα! Twenty years later. The huge success of the orienteering event in Serres. Serres, Macedonia, Greece, revisited.

20 χρόνια από τη διοργάνωση για πρώτη φορά αγώνα προσανατολισμού στις Σέρρες. Αξίζει να ξαναθυμηθούμε  όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την πολύ μεγάλη επιτυχία με ρεκόρ συμμετοχών (75 άτομα). Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι που γνώρισαν το αθλημα πολύ αργότερα. Επίσης, καλό είναι να θυμηθούμε τις υπερβολές που γίνονταν πριν από την εποχή των μηνημονίων.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Το πλαίσιο του αγώνα και οι άλλοι φορείς

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες ενίσχυσης της υγείας των Ελλήνων, της διάδοσης της φυσιολατρίας, ορειβασίας και γενικά υπαίθριας διαβίωσης ο Ελληνικός Σύλλογος Αγωνιστικού Προσανατολισμού διοργάνωσε αυτόν τον αγώνα για πρώτη φορά στις Σέρρες.  Επτά μήνες από τότε που ο  Σύλλογος μας συνδιοργάνωσε μαζί με τον Χιονοδρομικό Ορειβατικό Όμιλο Πτολεμαΐδας τον πρώτο Ανοικτό Αγώνα Δρόμου Προσανατολισμού στην Ελληνική Περιφέρεια και συγκεκριμένα στη Βλάστη Πτολεμαΐδας διοργανώσαμε με ανέλπιστη επιτυχία τον 12ο αγώνα στις Σέρρες στις 2 Απρίλιου και ευελπιστούμε σιγά-σιγά να εξαπλώσουμε το άθλημα σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι εάν γεγονός το οποίο θα πρέπει να αποδεχθούν όλοι οι άλλοι φορείς καθώς παρατηρούνται προσπάθειες καπηλείας από απληροφόρητους επιχειρηματίες. 

 

Πιο συγκεκριμένα έχουμε (μέχρι το 2000) διοργανώσει 12 ανοικτούς αγώνες, 4 νυχτερινούς αγώνες, τρείς σχολικούς αγώνες, δύο αγώνες σε συνεργασία με την Λέσχη Καταδρομέων, τρείς πειραματικούς αγώνες και παιχνίδια για άτομα ΑΜΕΑ, δυο αγώνες mountain bike orienteering, 17 ομιλίες για το κοινό σε διάφορους χώρους και σχολεία, μια διάλεξη του υπευθύνου του Ιατρικού Τμήματος της IOF καθηγητού Bengt Saltin στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και εάν σεμινάριο αγωνιστικού προσανατολισμού με συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως της Διεθνούς Ομοσπονδίας Προσανατολισμού η οποία ήρθε στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1999 με έξοδα της πρώην Ειδικής Γραμματείας Αθλητισμού. Το δημοφιλές διεθνές άθλημα του Orienteering (αγώνες ανωμάλου δρόμου και προσανατολισμού με χρήση πυξίδας και χάρτη) του οποιου η διεθνής Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1961 και για το οποίο διεξάγονται πρωταθλήματα από το 1922, είναι ακόμη άγνωστο στην Ελλάδα.

 

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Τσαφαρίδη Βασίλη για την μεγάλη βοήθεια που προσέφερε στην διοργάνωση και στην διαφήμιση του αγώνα. Χωρίς την δική του συμβολή ο αγώνας αυτός πιθανόν να μην είχε γίνει ποτέ. Η ιδέα για την πραγματοποίηση αυτού του αγώνα δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 1999 όταν με ενέργειες του κ. Τσαφαρίδη Βασίλη μπορέσαμε και αποκτήσαμε τον χάρτη από το Δασαρχείο. Ακολουθήσαν μερικές επισκέψεις στο δάσος για χαρτογράφηση από τους κ. Κωνσταντίνο Κουκουρή και Δάλλα Απόστολο. Επίσης ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον δάσκαλο του Τα-κβον-ντο κ Δανιηλίδη Παναγιώτη και το Σύλλογο “Πρωτέας” για την μεγάλη βοήθεια που προσέφερε στην διοργάνωση με την συμμετοχή των αθλητών του συλλόγου στον αγώνα. Σημαντική ήταν και η συμβολή του κ. Κομσή Γεωργίου, προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Σουλίου για την κινητοποίηση των μελών του συλλόγου. Τέλος η έλευση πολυάριθμων δρομέων από την Θεσσαλονίκη οφείλεται στον κ. Νίκο Φίστα της εταιρείας Γαία- Ανακαλύψεις. Λόγω έλλειψης χρόνου η διαφήμιση του αγώνα εκτός Σερρών ήταν υποτονική. Υπό αυτές τις συνθήκες δικαιούμαστε να μιλάμε για μεγάλη επιτυχία.

 

 Λόγοι συμμετοχής στον 12ο δρόμο προσανατολισμού

Οι αγωνιζόμενοι συμμετείχαν για τους ακόλουθους λόγους οπως δήλωσαν:

“Εναλλακτική μορφή ψυχαγωγίας , πεζοπορίας”

“Ήταν πρόκληση για να δω τις συνέπειες του καπνίσματος”

“Η συνεργασία με φίλους από την οποία συνάγεις συμπεράσματα για τον χαρακτήρα τους”

“Γεμίζεις ψυχικά και νιώθεις ότι γίνεσαι δυνατός. Και έχεις κάτι όμορφο να θυμάσαι”.

“Δεν με ενδιέφερε η συμμετοχή στον αγώνα αλλά η ευκαιρία και η παρακίνηση να βρεθώ στη φύση έχοντας την αίσθηση του παιχνιδιού”

“Το όραμα της παγκόσμιας ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών”

Οι συμμετέχοντες ευχαριστήθηκαν για τους παρακάτω λόγους:

“Η διαβάθμιση επίπεδων” (προφανώς εννοεί τις διαφορετικές διαδρομές προς επιλογή)

“Οι ανώμαλες κατηφόρες και το πέρασμα από το ποτάμι” είπε ένας 12χρονος

“Οι βουτιές στο ποτάμι και οι κατηφόρες” είπε 12χρονη

“Δεν έχω άποψη για το αγώνισμα, μου άρεσε η αίσθηση του παιχνιδιού και της εξερεύνησης σε ένα χώρο από όπου προέρχομαι καθώς και ότι λειτούργησε ως παρακίνηση για να περάσω μερικές ευχάριστες ώρες”.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν βρηκαν κάποιους λόγους δυσαρέσκειας, αντιθετα έμειναν απολύτως ευχαριστημένοι. Βεβαίως υπήρξαν και συμμετέχοντες που δυσαρεστήθηκαν για τους παρακάτω λόγους:

“Κακή σηματοδότηση, το πως θα φθάσω εκεί”

“Η κακή σχεδίαση του χάρτη (από τη Γεωγραφική υπηρεσία Στρατού). Χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες οπως σπίτια, συρματοπλέγματα, μονοπάτια”.

“Όταν είναι πολλά άτομα στην ομάδα χάνεται το ενδιαφέρον”

“Τα νερά της φύσης που δεν είδαμε” (προφανώς λόγω κεκτημένης ταχύτητας)

“Η αντίληψη του αγώνα και του συναγωνισμού”.

“Μερικές ανηφόρες και κατηφόρες ήταν απότομες” ειπε μια 14 χρόνοι

Οι συμμετέχοντες έκαναν τις ακόλουθες παρατηρήσεις τις οποίες θα πρέπει εμείς οι διοργανωτές να λάβουμε σοβαρά υπόψη:

“Θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη σήμανση όσον αφορά το σημείο έναρξης των αγώνων”

“Δεν υπήρχε χορηγός (π.χ. τονωτικών αναψυκτικών)”

“Περισσότερη ενημέρωση σε σχολεία και συλλόγους”

 “Τα σκουπίδια καλό ειναι να υπάρχουν για να συνειδητοποιούμε ποσό άσχημα ειναι”

“θέλω να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά”

Σε κάποια ζητήματα οι απόψεις διίστανται:

“Είναι κάπως δύσκολο και κουραστικό” αλλά από την άλλη ζητούν “μεγαλύτερες διαδρομές”

Διάχυτη είναι η σκέψη ότι θα πρέπει “να γίνεται συχνότερα”.

Δυστυχώς η συχνότητα των αγώνων καθορίζεται τόσο από αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν (έλλειψη χαρτών, έλλειψη κάποιων οικονομικών κίνητρων, έλλειψη δυνατών χορηγών, έλλειψη ενεργητικής βοήθειας από εθελοντές κ.α.) όσο και από προσωπικούς λόγους (επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις)

 

Αποτελέσματα Αγώνων

Μεγάλη διαδρομή

  • Πασχαλίδης Σίμος 1ω. 13’
  • Γουναρόπουλος Γεώργιος 1ω. 14’
  • Οικονομίδης Τάσος και Αγοραστός Κώστας 1ω.20’
  • Γρηγοριάδης Παναγιώτης 1ω.22’
  • Δούκας Χρήστος 1ω.27’
  • Δάλλας Απόστολος και Ρουσόπουλος Δημήτρης 1ω. 34’
  • Τέτουλας Λεωνίδας και Παρασχίδης Συμεων 1ω.43’
  • Παπαδοπουλος Δημήτρης και επτα παιδιά 1ω. 51’
  • Γκαριπης Στέργιος και Λιούσας 1ω. 57’
  • Μοσχονάς Γεράσιμος, Καραγιάννη Μαρινα και Αντώνογλου Αντώνης 2ω. 01’
  • Τσαλδάρης Νίκος, Σειντη Μαρια και Θωμαδακη Αμυγδαλιά 2ω. 24’
  • Λιόντας Χρηστος 2ω. 24’
  • Αραμπατζής Γ. και Αλεξιαδης Ιωάννης 2ω.28’
  • Ζαμανάκου και Καψωμενου 2ω. 32’
  • Χριστόπουλος Βασιλης και Μουστάκα Ολγα 2. 35’
  • Βουτυράκης, Μεταξη, Σπαρταλης και Σπαρταλη 2. 25’
  • Τερζη Μαρια, Ανανιίαδου Μαρια και 4 παιδιά 2ω. 45’
  • Κατερης Κωνσταντινος και 4 παιδια 2ω. 49’
  • Σερασιδου, Γακη, Τζικου, Μπινιτζη και Καζηλας 2ω. 58’
  • Μασμανιδης Θεόφιλος ακυρο
  • Ορφανίδης και Κλαδης ακυρο
  • Σαραφης, Ζαλαβρας, Σταμελου, Παπαδημητρίου και Μπούρα ακυρο
  •  

Μικρη διαδρομη

Ματσούκα, Τσαλίκης, Μιχαηλίδου, Ανδρέου, Ξανθη, Καζουκας, Δελτσος, Παπαδημητριου 20’

Παπαδακης και 5 παιδια 1ω.42’

 

Παγκόσμιο ρεκόρ των Ελλήνων στην κατανάλωση θερμίδων

Ο καταναλωτισμός έχει αναχθεί σε υπέρτατη άξια των Ελλήνων. Η κατά κεφαλήν μέση ιδιωτική κατανάλωση μεταξύ 1950 -1999 αυξήθηκε πέντε φορές! (Το Βήμα 28 Νοέμβριου 1999. Ρεπορτάζ της Παναγιώτα Μπιστικά με στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ και Eurostat). Το 1961 κάθε Έλληνας κατανάλωνε 23,3 κιλά κρέατος ενώ το 1990 έφθασε τα 80,8 κιλά. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέσης σε μέση κατανάλωση θερμίδων με 3.825 θερμίδες ανά ημέρα παγκοσμίως (1991) ξεπερνώντας ακόμη και τους Αμερικάνους (3.671 θερμίδες). Επίσης οι Έλληνες είναι οι πρώτοι στον κόσμο στην κατηγορία βαρέων καπνιστών (πάνω από 25 τσιγάρα ημερησίως) ενώ ο Μ.Ο. ηλικίας για την έναρξη του καπνίσματος έχει πέσει στα 12 χρόνια! Ενώ το 1970 ο στόλος των ΙΧ αυτοκίνητων στην Ελλάδα ήταν 227.000, το 1999 έφθασε τα 2.700.000. Ενώ σε ετήσιο ρυθμό αύξησης οι Έλληνες ξεπερνάνε το 9,1% (ο στόλος των οχημάτων παγκοσμίως αυξάνεται με ρυθμό 6% ετησίως). Όπως είναι γνωστό το αυτοκίνητο θεωρείται δείγμα και της κοινωνικής καταξίωσης. Τέλος, το 1999 το 55,5% των Ελληνικών νοικοκυριών είχε από δυο συσκευές τηλεόρασης! Αυτή η στροφή προς την καταστροφή του περιβάλλοντος, της διάβρωσης των ανανεώσιμων πηγών, την επίδειξη του πλούτου και την κατασκευή ψεύτικων αναγκών θάπρεπε να μας προβληματίσει διότι μας αποπροσανατολίζει από τις πραγματικές ανάγκες της ζωής.

Οι αξίες αυτώνν που ασχολούνται με τις υπαίθριες δραστηριότητες έχουν αλλάξει

Οι άξιες και οι πράξεις αυτόν που ασχολούνται με τις υπαίθριες δραστηριότητες έχουν αλλάξει. Άντι για σχέσεις στοργής και Αγάπης για την φύση (που συχνά συνδέονται με γυναικεία χαρακτηριστικά) αυτοί που ασχολούνται με τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες συχνά εμφανίζουν ‘καταστροφικά’,‘επιθετικα’ και ‘ανδροκρατικά’ χαρακτηριστικά  με πρότυπο τους τον Rambo (Vanrusel 1995, Humberstone 1999). Άντι να ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την ικανοποίηση των στενών προσωπικών τους ενδιαφερόντων οι συμμετέχοντες στις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες θαπρεπε να κατανοήσουν ότι αυτές ακριβώς οι δραστηριότητες μπορεί να βλάπτουν τα συμφέροντα της κοινωνίας σαν σύνολο (Vanrusel 1995). Το περιβάλλον πρέπει να παραμείνει αλώβητο προς χρήση και των μελλοντικών γενεών. Εντούτοις, κάποιες σύγχρονες αντι-κατεστημενες άξιες αντιτίθενται στην μαχητικη ανταγωνιστική ιδεολογία (το συνδρομο κατάκτησης του βουνού) (Humberstone 1999). Με αυτές τις άξιες κατα νου οι υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση. Για να αναπτύξει κάποιος την αγάπη για τη φύση πρέπει πρωτα να τη γνωρίσει.

 

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗ ΧΑΝΙΩΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 1-2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2000. 

Κωνσταντίνος Κουκουρης, Επικουρος καθηγητης ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.