Training in orienteering. Holomon mountain. Tuesday, 20.9.2022.

Πεζοπορία και προπόνηση προσανατολισμού στον Χολομώντα

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 στην θέση Μπούκα στον ορεινό όγκο του Χολομώντα.

 

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί πεζοπορική διαδρομή στον Χολομώντα και ταυτόχρονη εκπαίδευση σε τεχνικές προσανατολισμού από τον υπογράφοντα. Οι τεχνικές προσανατολισμού θα διδαχθούν μέσα στο δάσος λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη δυναμικότητα των συμμετεχόντων αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Το σεμινάριο απευθύνεται σε αρχαρίους με φυσική κατάσταση και όσους έχουν κάποια εμπειρία από βουνό. Δεκτοί μόνο όσοι-ες κάνουν δήλωση συμμετοχής (συνοδευόμενη από πλήρη στοιχεία) ότι θα έρθουν. Δηλώσεις τελευταίας στιγμής ΔΕΝ θα γίνονται δεκτές δεδομένου ότι χρειάζεται προγραμματισμός.  Στελέχη εταιρειών υπαιθρίων δραστηριοτήτων η διοργανωτές αγώνων δρόμου ΔΕΝ θα γίνονται δεκτοί.

Τοποθεσία

Στο κέντρο της Χαλκιδικής και προς τα βόρεια, καλύπτοντας μια απόσταση που αρχίζει από το Χορτιάτη και φτάνει ως τον Στρυμονικό κόλπο δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Χολομώντα (με υψηλότερη κορυφή στα 1165μ), περιοχή κατάφυτη με απίστευτη ομορφιά και υπέροχη θέα προς κάθε κατεύθυνση. Γνωστός από την αρχαιότητα, για την ξυλεία του, η οποία ήταν περιζήτητη από τους ναυπηγούς και για τα μεταλλεία του, ο Χολομώντας ονομάζεται και υψίζωνος, δηλαδή “υψηλά εζωσμένον”, λόγω της εντυπωσιακής του βλάστησης. Το τοπίο του Χολομώντα χαρακτηρίζεται από απότομες κοιλάδες και βραχώδη φαράγγια, ενώ το πλούσιο δάσος του, συνήθως χιονισμένο το χειμώνα, προσφέρεται για αξέχαστες περιηγήσεις. Πεύκα, έλατα, δρύες και οξιές εναλλάσσονται με καστανιές και αιωνόβιες βελανιδιές, ενώ άφθονα είναι τα ρυάκια και οι πηγές. Ο αέρας είναι τόσο καθαρός, που σου κόβει την αναπνοή. Η βιοποικιλότητα του δάσους ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλου πληθυσμού θηραμάτων και άγριων ζώων αλλά και πουλιών. Μάλιστα το κυνήγι λαγού και αγριόχοιρου είναι πάρα πολύ διαδεδομένο στην περιοχή. Το οικολογικό σύστημα του Χολομώντα είναι χαρακτηρισμένο ως σημαντική περιοχή για τα αναπαραγώμενα αρπακτικά, όπως ο Σφηκιάρης(Pernis apivorus), το Όρνιο (Gyps fulvus), ο Φιδαετός (Circaetus gallicus), ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), ο Πετρίτης (Falco peregrinus) και ο Μπούφος (Bubo bubo). Είναι επίσης πιθανόν να αναπαράγεται εδώ ο Μαυροπελαργός (iconia nigra).

Μετά τον αγώνα σας περιμένουν οι υπέροχες παραλίες της Χαλκιδικής με κοντινότερη αυτή της Γερακινής όπου και θα μεταβούμε.

Απαραίτητος εξοπλισμός.

 Ορειβατικές μπότες και ατομικό σακίδιο με όλα τα απαραίτητα του καθενός. Αρχάριοι ευπρόσδεκτοι αλλά μόνο με αρβύλες, μπότες, παπούτσια περιπέτειας (όχι αθλητικά παπούτσια). Ασπρόμαυροι χάρτες και πυξίδες θα δοθούν από τον διοργανωτή (και θα επιστραφούν πίσω οπωσδήποτε) για τις ανάγκες της άσκησης. Νερό απαραίτητο και ελαφρύ σνάκ.

Οι στόχοι: εκμάθηση νέων επιδεξιοτήτων, αύξηση αυτοπεποίθησης για κίνηση στο βουνό, σχεδίασε τις δικές σου διαδρομές και μην εξαρτάσαι από άλλους, ασφάλεια στο βουνό, εξερεύνηση νέων περιοχών  κ.α.

Σημείο συνάντησης: 09.00 μ.μ. Grand Masoutis Θέρμης. Τακτοποίηση στα αυτοκίνητα. Απαραίτητη η χρήση μάσκας μέσα στα αυτοκίνητα. Τρείς-τέσσερεις ώρες πεζοπορία ανάλογα με τις διαθέσεις των συμμετεχόντων. Μία ώρα για την μετάβαση και μία ώρα επιστροφή. Συνολικά 6-7 ώρες μαζί με ένα απαραίτητο καφέ/αναψυκτικό η και φαγητό καθ’οδόν.

Πρόσβαση με το αυτοκίνητο:

Εάν ερχόμαστε από Δυτική η Ανατολική Θεσσαλονίκη ακολουθούμε τον περιφερειακό προς Φοίνικα, στην συνέχεια στρίβουμε προς Χαλκιδική και στο ύψος της Θέρμης αφήνουμε την Εθνική οδό και στρίβουμε προς Πολύγυρο, Αρναία. Προσπερνάμε τα Βασιλικά, την Γαλάτιστα, τον Άγιο Προδρομο και στριβουμε αριστερά προς Παλαιόκαστρο. Με άλλα λόγια ακολουθούμε την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου έως τη διασταύρωση Παλαιοκάστρου-Ταξιάρχη όπου και στρίβουμε αριστερά προς Παλαιόκαστρο. Αφού περάσουμε μέσα από το Παλαιόκαστρο ακολουθούμε τη διαδρομή προς Ταξιάρχη. Μετά απο 12 χλμ. συναντούμε μια διασταύρωση για Αρναία και Ταξιάρχη, στην οποία στρίβουμε αριστερά προς Αρναία. 2,5χλμ. παρακάτω συναντούμε μια δεύτερη διασταύρωση για Παλαιόχωρα-Αρναία-Ταξιάρχη, στην οποία συνεχίζουμε και πάλι προς Αρναία ευθεία. Αφού περάσουμε αυτή τη διασταύρωση και διανύσουμε αρκετά χιλιόμετρα φθάνουμε στη θέση Μπούκα πάνω στα ψηλότερα σημεία του ασφαλτοστρωμενου δρόμου προς Αρναία. Εάν ερχόμαστε από Θράκη και Ανατολική Μακεδονία ακολουθούμε την παλιά Εθνική οδό Απροβάλτας – Θεσσαλονίκης και όχι την Εγνατία οδό. Απο Νέα Μάδυτο υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στα Ζαρβοχώρια και στη συνέχεια στον Ταξιάρχη μέσα απο εκπληκτικό τοπίο.

By Car: Τake the national road Thessaloniki-Poligiros to Polygyros. Pass New Redestos, Vasilika, Galatista, the junction to Vavdos, and find the intersection to Agios Prodromos and Arnea. Do not turn to Agios Prodromos, but continue towards to Poligiros.  8 kilometers further, you will find the junction to Paleocastro – Forest University of Taxiarchis, where you have to turn left. Pass through Palaiocastro and follow the road to Taxiarchi. After 12km. you meet an intersection in a “horseshoe” of the road, which turns right to Taxiarchis and Poligiros. Do not turn right but continue as strait ahead. After 2,5km you meet another intersection, left to right to Paleochora and Taxiarchis. You continue straight ahead until you reach the event center.

Κόστος: 10 ευρώ το άτομο μαζί με την μεταφορά με αυτοκίνητο. Να σημειωθεί για όσους δεν γνωρίζουν ότι μία εξάωρη εξάσκηση προσανατολισμού στο βουνό στην Βρετανία από ιδιωτική εταιρεία κοστίζει 60 λίρες το άτομο (δηλαδή περίπου 72 ευρώ) το άτομο!  Πληρωμή επι τόπου. Όλα τα χρήματα διατίθενται για την ανάπτυξη του θληματος  Προαιρετικά όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κάνει μια μικρή δωρεά στο φιλοζωικό σωματείο Απόλλων (Χάρης Καραγιαννίδης) Τράπεζα Πειραιώς, ΙΒΑΝ: GR8601722680005268098475517 για έξοδα διατροφής αδέσποτων ζώων.

Ρουχισμός και υλικό: Χεμώνα-καλοκαίρι ο ρουχισμός θα πρέπει να καλύπτει όλο το σώμα και τα πόδια. Κατά τα άλλα η επιλογή ρουχισμού είναι ελεύθερη. Οι αγωνιζόμενοι που δεν συμμορφώνονται με αυτόν τον κανόνα θα αποκλείονται από τον αγώνα.  Η χρήση οποιασδήποτε βοήθειας προσανατολισμού άλλη εκτός από την πυξίδα απαγορεύεται.

Φαγητό, καφέδες: Σώγαμπρος στον Χολομώντα, Φίλιππος Γαβανάς στην Γαλάτιστα κ.α.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.