12th Balkan Orienteering Championship. Paracin, Serbia

12Ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ. 2-6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009. PARACIN, SERBIA

            Το Paracin βρίσκεται νότια του Βελιγραδίου, βόρεια του Nis, δυτικά του Vidin Βουλγαρίας και της Craiova Ρουμανίας, ανατολικά της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης περίπου 580 χλμ. βόρεια της Θεσσαλονίκης και περίπου εννέα ώρες οδήγησης με το αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη. Συνολικά διανύσαμε πάνω από 1200 χλμ για να βρεθούμε εκεί και να μετακινηθούμε στις κοντινές περιοχές. Στο Paracin ζούν 30000 κάτοικοι. Βρίσκεται κοντά στο βουνό Rtanj (Ρετάνιε) Το  Rtanj  έχει μέτριο ηπειρωτικό κλίμα που διαφέρει αισθητά από το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδος. Τα λειβάδια ήταν καταπράσινα και το καλοκαίρι. Αρχές Σεπτεμβρίου κοιμόμασταν με κουβέρτες σε όμορφους αθλητικούς ξενώνες μέσα στη καρδιά του δάσους. Τέτοιοι όμορφοι αθλητικοί ξενώνες όπως του ποταμού Crza – Coliba απουσιάζουν στην Ελλάδα. Διαμονή μίας ημέρας και τρία γεύματα την ημέρα κόστιζαν (το 2009) μόνο 22 ευρώ! Βεβαίως υπάρχουν καταλύματα στην πόλη Paracin. Ο ξένος Δυτικο-Ευρωπαίος εκπλήσσεται από την ολοφάνερη φτώχεια που υπήρχε/υπάρχει σ΄αυτή τη χώρα. Πωλητές φρούτων, με μία και μόνη ποικιλία φρούτων π.χ. σύκα, προσπαθούν να πουλήσουν το προϊόν τους δίπλα στους αυτοκινητόδρομους. Ετοιμόρροπα σπίτια υπάρχουν πολλά στο Paracin. Μόλις φθάσαμε στο Crza – Coliba ο Κωνσταντίνος Κουκουρής συμμετείχε σε αγώνα προσανατολισμού τύπου sprint.

            Η ορεινή πεζοπορική διαδρομή του βουνού Rtanj με την κορυφή Σίλιακ 1560μ. μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε πέντε – έξη ώρες. Από το χωριό Rtanj με υψόμετρο 600 μ. ξεκινάει υπέροχο σημαδεμένο μονοπάτι μέσα σε δασωμένα υψώματα που καταλήγουν στην κορυφή Σίλιακ.  Οι ντόπιοι κάτοικοι είναι εξαιρετικά φιλόξενοι με τούς ξένους πεζοπόρους και τους προσκαλούν στο σπίτι τους. Στην κορυφή συναντήσαμε ερειπωμένο και κατεστραμμένο από τις κακές καιρικές συνθήκες σπίτι -καταφύγιο. Στην επιστροφή στο χωριό Rtanj αισθανθήκαμε σόκ και δέος από τους πρόσφυγες της Βοσνίας και του Κοσόβου που ζουν στην περιοχή μέσα στην απόλυτη φτώχεια. Η Σερβία είχε τότε περίπου 20000 πρόσφυγες. Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε στον αγώνα ο Κωνσταντίνος Κουκουρής του Ελληνικού Συλλόγου Αγωνιστικού Προσανατολισμού. Επίσης, ορειβατικές διαδρομές πραγματοποιήθηκαν μαζί με τον ακούραστο και αειθαλή Νίκο Πετρούδη του ΣΕΟ Θεσσαλονίκης ο οποίος έχει ανέβει σε όλες τις βουνοκορφές της Ελλάδας (και πολλές του εξωτερικού). 

          Στη συνάντηση συζητήθηκε και πάλι η αλλαγή του ονόματος από Βαλκανικό πρωτάθλημα προσανατολισμού σε πρωτάθλημα Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Απορίες διατυπώθηκαν όσον αφορά ποιες χώρες ανήκουν στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στα επόμενα Βαλκανικά πρωταθλήματα προτάθηκε να μπορούν να συμμετάσχουν και χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκτός Βαλκανίων όπως π.χ. η Ιταλία και η Κύπρος. Κάτι που τελικά έγινε.

Επιστρέψαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.