Αγωνιστικός προσανατολισμός στα δάση της Θεσσαλονίκης στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Finnish athletes at Thessaloniki orienteering events.

«Η φαντασία στην εξουσία», (Σύνθημα των φοιτητών τον Μάη του 1968 στην Γαλλία).

Οκτώ αθλητές από την Φινλανδία, ένας Ιρλανδός που ζεί στη Νέα Υόρκη (!) και ένας Ουκρανός που ζεί στην Αλβανία (!) ήρθαν στην Ελλάδα για να τρέξουν μέρα και νύχτα στα δάση! Για τέσσερις μέρες ανέλαβα να υλοποιήσω όλα τους τα σχέδια. Ο Φινλανδικός σύλλογος τους Yokuppi που ιδρύθηκε το 2002 είναι ο μοναδικός στον κόσμο που το κύριο αντικείμενο του είναι οι νυχτερινοί αγώνες προσανατολισμού!

Έχετε φανταστεί εσείς ποτέ ότι μια μέρα ξεκινάτε από την Ελλάδα ταξιδεύετε στη Νέα Υόρκη, ψάχνετε στον χάρτη να βρείτε ένα καφενείο για να συναντήσετε κάποιον άγνωστο διοργανωτή αγώνων προσανατολισμού προκειμένου να λάβετε μέρος σε έναν αγώνα; Το σενάριο φαντάζει και πράγματι είναι τρελό. Κι όμως συνέβη, αλλά συνέβη αντίστροφα! Ο Jeremy Colgan ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη και βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη μόνο και μόνο για να λάβει μέρος σε έναν αγώνα προσανατολισμού!

Έχετε φανταστεί ποτέ ότι ξεκινάτε από την Ελλάδα για να ταξιδέψετε στην μακρινή Φινλανδία προκειμένου να αγωνιστείτε σε νυχτερινό αγώνα προσανατολισμού; Είναι σίγουρο ότι θα σας θεωρήσουν ανισόρροπο!  Και όμως συνέβη, μόνο που συνέβη αντίστροφα. Ήρθαν οκτώ αθλητές από την Φινλανδία στην Ελλάδα για να τρέξουν νύχτα στο δάσος!

Μπορείτε να φανταστείτε Ελληνίδα γυναίκα να τρέχει νύχτα σε δάσος της Φινλανδίας η έστω και στο δάσος του Σέιχ Σου Θεσσαλονίκης όπου στο παρελθόν έχουν συμβεί τόσα και τόσα εγκλήματα; Ένας Έλληνας, -ιδα θα σκεφθεί ότι αυτό είναι εξωφρενικό και ότι αυτή η γυναίκα “πήγαινε γυρεύοντας” κατά το κοινώς λεγόμενο. Και όμως συνέβη μόνο που δεν ήταν Ελληνίδα! Ήταν Φινλανδέζα.

Εάν θέλετε να πάρετε μια “γεύση” αυτού του “άγνωστου” αθλήματος και να δοκιμάσετε μια νέα εμπειρία τότε μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με τον υποφαινόμενο για την μελλοντική διοργάνωση ενός αγώνα για εσάς και τους φίλους σας. Πληροφορίες στο www.orienteering-greece.org

Αγώνας στο Σειχ Σου

Ο αγώνας προσανατολισμού στο δάσος της Θεσσαλονίκης ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας για διαφόρους λόγους.  Μέρος του δάσους κοντά στον περιφερειακό κάηκε ξανά πρόσφατα.  Η μεγάλη πυρκαγιά του 1997 ήταν καταστροφική αλλά υπήρξαν και άλλα περιστατικά.  Η πρόσφατα καμένη περιοχή δεν αναγραφόταν κάν στον χάρτη.  Υπάρχουν πολλά νεκρά ξύλα στο δάσος.  Μερικοί δασοκόμοι εργάζονταν καθημερινά μέσα στον Νοέμβριο προσπαθώντας να κονιορτοποιήσουν τα κλαδιά για να προστατέψουν το δάσος πριν την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν.  Στο παρελθόν πολλοί μετανάστες χρησιμοποιούσαν το δάσος για κατασκήνωση.  Τα παλιά τους ρούχα, τα μπουκάλια και τα πλαστικά είναι ακόμα στο δάσος!  Η απόσταση του αγώνα ήταν 7,24 χλμ.  Στον χάρτη με ευθείες γραμμές φαινόταν ως 5 χλμ!  Κατά συνέπεια υπήρξε διαφορά 2,2 χλμ.  που αποτελεί μεγάλη διαφορά.  Το υψομετρικό κέρδος ήταν 362 m.  Το μέγιστο υψόμετρο δεν υπερβαίνει τα 311 m. Στην περιοχή του αγώνα. Σε αρκετά σημεία η πρόσβαση από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ δύσκολη λόγω της βλάστησης. Για μια απόσταση 300 μ. μέτρησα 324 διπλά βήματα. Κανονικά θα έπρεπε να ήταν περίπου 120 διπλά βήματα σε ανεμπόδιστη ευθεία. Αυτό δείχνει και την διαφορά.

Μετά τον αγώνα επισκεφτήκαμε το μουσείο Επταπύργιου (πρώην φυλακή Γεντί Κουλέ).  Τους μίλησα για την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης.  Οι Φινλανδοί κορυφαίοι αθλητές επέστρεψαν το βράδυ στο δάσος για να τρέξουν με φακούς.  Είχαμε μαζική εκκίνηση.  Ήταν μια ωραία προπόνηση.  Τα νυχτερινά φώτα της πόλης ήταν όμορφα και άρεσαν στους Φινλανδούς. Προηγήθηκε η νυχτερινή προπόνηση την προηγουμένη μέρα στην περιοχή της Ακροπόλεως. Πρέπει να ευχαριστήσω θερμά και την συνάδελφο κα Δήμητρα Γρηγοριάδου .του καφέ Αίθριον για τα πολύτιμα δώρα που μας πρόσφερε καθώς και για την ζεστή φιλοξενία. Την επομένη μέρα περπατήσαμε στο δάσος του Χορτιάτη. Ήμασταν τυχεροί καθώς το καταφύγιο του ΣΕΟ ήταν ανοιχτό και τους κέρασα καφέ και αναψυκτικά.

Αγώνας στο Φράγμα Θέρμης

Οι αγωνιζόμενοι διένυσαν απίστευτες αποστάσεις για να έρθουν στη Θεσσαλονίκη. Ο Jeremy ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη πήγε για αγώνες orienteering στη Βενετία και από εκεί βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη μόνο και μόνο για να λάβει μέρος σε έναν αγώνα προσανατολισμού! Ενδιάμεση στάση έκανε στην Αθήνα όπου ενοικίασε αυτοκίνητο και πήγε στο Μέτσοβο παρακαλώ! Από το Μέτσοβο ταξίδεψε στην Θεσσαλονίκη! Όταν τον ρώτησα πώς τα κατάφερε να ταξιδέψει τόσο μακριά, αν κουράστηκε από την οδήγηση κλπ. μου απάντησε ότι μάλλον δεν έχω ιδέα για τις μεγάλες αποστάσεις μέσα στις ΗΠΑ. Αμέσως μετά τον αγώνα στη Θέρμη και ενώ ήταν κουρασμένος ταξίδεψε στην Αθήνα! Την επόμενη μέρα θα πετούσε από Αθήνα για Νέα Υόρκη όπου διαμένει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ταξίδευε παράλληλα δούλευε μέσω υπολογιστή!!! Και επειδή η ώρα Αμερικής είναι διαφορετική από την ώρα Ελλάδας αναγκαζόταν να δουλεύει μέχρι πρωίας!!! Αθλητισμός και δουλειά εξ αποστάσεως την ίδια μέρα!

Ο Ουκρανός Αnton Meleshko ταξίδεψε από τους Αγίους Σαράντα όπου διαμένει στη Θεσσαλονίκη για τον αγώνα προσανατολισμού! Ξεκίνησε στις 04.00 και έφθασε κατά τις 11.00 το πρωί στο φράγμα Θέρμης! Ήθελε από καιρό να τρέξει σε αγώνα προσανατολισμού στην Ελλάδα! Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αναγκάστηκε να αφήσει την πατρίδα του και την οικογένειά για να διαμείνει στο εξωτερικό. Εργάζεται από απόσταση μέσω υπολογιστή! Την οικογένεια του την βλέπει δύο φορές τον χρόνο όταν τον επισκέπτονται στην Αλβανία! Απίστευτες και οδυνηρές καταστάσεις.

Λόγω και της κακοκαιρίας δεν είχαμε την χαρά να δούμε ούτε έναν Έλληνα αθλητή! Τρείς μόνο εμφανίστηκαν στο δάσος Σειχ Σου. Το ζευγάρι Ελλήνων ήρθε να συμμετάσχει τους έδωσα πυξίδα και έκτοτε δεν τους ξαναείδα! Υπάρχει τεράστια διαφορά νοοτροπίας Ελλήνων και Φινλανδών συμμετεχόντων. Για τους Έλληνες τα κίνητρα είναι εξωτερικά ενώ για τους Φινλανδούς εσωτερικά. Λέγοντας εξωτερικά κίνητρα εννοούμε χρήματα, δώρα, μετάλλια, μπλουζάκια, μικρογεύματα, λεζάντες στα περιοδικά η μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ. Απουσιάζει «το βάθος» το οποίο θα αναλύσουμε άλλη φορά.

Results: Long distance (οι πέντε πρώτοι)

Hirvonen Juha (Finland) 1h. 23′ 43″

Meleshko Anton (Ukraine) 1 h. 26′ 19″

Jeremy Golgan (Ireland) 1 h 27′ 19″

Kristian Leppänen (Finland), 1 H 39′ 43″

Kimmo Hirvonen (Finland), 1h 27′ 22″

Middle distance

Kirsi Koivuniemi 1 H 19′ 51″

Antti Lepola, 1h 28′ 26″

Αντί επιλόγου

Είμαι στη διάθεση των ενδιαφερομένων να συζητήσω για τη διοργάνωση σεμιναρίων, αγώνων, ημερίδων, σεμιναρίων κλπ. Άλλοι διοργανωτές παρομοίων εκδηλώσεων -που έμαθαν και εκπαιδεύτηκαν στο άθλημα από τον υποφαινόμενο- με κατηγορούν ότι «χαλάω την πιάτσα» επειδή τα ημερήσια σεμινάρια που διεξάγονται στα δάση της Θεσσαλονίκης είναι δωρεάν.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.